La retribució en espècie: avantatges pels treballadors

Gestoria Luis. Article d'opinió

Opinió, gestoria luis-retribucions en especie

El 22 de desembre va entrar en vigor el Reial Decret Llei 16/2013 de 20 de desembre, que va modificar l’article 109 de la LGSS pel que fa als conceptes computables en la base de cotització al Règim General de la Seguretat Social.


Amb aquesta modificació tant l’empresa com el treballador han de cotitzar a la Seguretat Social per l’import íntegre de les assegurances de salut, les assegurances de vida, el plus de distància i transport, els tiquets-restaurant, les aportacions a plans de pensions, els xecs-guarderia o les ajudes d’estudis per als fills dels treballadors i els lliuraments d’accions o participacions de la companyia.

No obstant això, no ha estat modificada la normativa de l’IRPF, per la qual cosa aquests conceptes segueixen estant exempts de l’IRPF. Per tant, encara que s’hagi encarit la seguretat social, aquest tipus de retribució, al treballador li comporta un estalvi fiscal.

L’article 42.2 de la Llei de l’IRPF estableix que no tindran la consideració de rendiments del treball en espècie els següents i per tant estan exempts de tributar per l’IRPF:
a) El lliurament als treballadors en actiu d’accions o participacions de la mateixa empresa o d’altres empreses del grup de societats per valor de fins a 12.000 euros anuals.
b) Les quantitats destinades a l’actualització, capacitació o reciclatge del personal empleat. Tampoc es considerarà retribució en espècie les despeses empresarials en formació del personal en l’ús de les noves tecnologies tals com la connexió a internet, les ajudes de tot tipus per l’adquisició dels equips i software necessaris per a l’ús d’internet, inclús quan es facin servir fora de la feina i fora d’horari laboral.
c) Els lliuraments a empleats de productes a preus rebaixats que es realitzen en cantines o menjadors d’empresa o economats de caràcter social.
d) La utilització dels béns destinats als serveis socials i culturals del personal empleat, com per exemple els serveis de guarderia.
e) Les primes o quotes satisfetes per l’empresa en virtut de contracte d’assegurança d’accident laboral o de responsabilitat civil del treballador.
f) L’assegurança de salut del treballador i la del seu cònjuge i descendents sempre i quan no excedeixi de 500 euros per persona.
g) La prestació del servei d’educació per centres educatius autoritzats, als fills dels seus empleats, amb caràcter gratuït o per preu inferior al normal de mercat.
h) Les quantitats satisfetes a les entitats encarregades de prestar el servei públic de transport col·lectiu amb el límit de 1.500 euros anuals per a cada treballador.

www.luis.cat

 

Gestoria Luis

GESTORIA LUIS va ser fundada l’any 1944 per Antonio Luis Moreno. Anys més tard, el 1979, amb la incorporació d'Antoni Luis Reverter es dóna un impuls definitiu al creixement del despatx i suposa l’inici de la gestoria actual. Avui, és la tercera generació qui està al capdavant.

Lloc Web: www.luis.cat