La donació de participacions de l’empresa familiar

Gestoria Luis. Article d'opinió

  • Gestoria Luis
  • Dijous, 07 Novembre 2013 16:31

Opinió, gestoria luis-donació participacions

Donar les participacions del negoci familiar a un fill pot resultar costós des del punt de vista fiscal. Qui rep les participacions haurà de liquidar l’Impost de Successions i Donacions i qui fa la donació haurà de tributar per l’IRPF. No obstant això, existeixen beneficis fiscals si es compleixen una sèrie de requisits.


En la donació de les participacions de l’empresa familiar al cònjuge, descendent, ascendent, adoptat, adoptant o col·lateral fins al tercer grau, aquest es pot aplicar una reducció del 95% del valor corresponent de la base imposable de l’Impost de Donacions, sempre que:

• L’entitat no tingui per activitat principal la gestió d’un patrimoni.
• La persona donant tingui 65 anys o més o es trobi en situació d’incapacitat permanent en grau d’absoluta o gran invalidesa.

• La persona donant tingui una participació igual o superior al 5% del capital de manera individual o del 20% juntament amb el seu cònjuge, descendent, ascendent, adoptat, adoptant o col·lateral fins al tercer grau.
    
• La persona donant o alguna de les esmentades anteriorment, exerceixi funcions de direcció per les quals percebi una remuneració que representi més del 50% dels seus rendiments d’activitats econòmiques i del treball personal.

• El gaudi definitiu d’aquesta reducció queda condicionat al manteniment, per part de la persona adquirent, de l’adquisició i del compliment dels requisits per aplicar la reducció durant el termini de 5 anys.

Respecte a l’IRPF, d’acord amb l’article 33.3.c de la Llei de l’IRPF, en el cas de transmissió de participacions que gaudeixin de la bonificació en l’Impost sobre Successions i Donacions, s’entén que no existeix guany patrimonial en la renda de la persona transmitent, per tant la persona que dóna tampoc haurà de tributar per aquesta transmissió.

www.luis.cat