Píndola-calendari-lectura

El temps vola. Què hem paït de la vida? Què hem gaudit?

Blocs, apunts psicologics-pindola-calendari-lectura
El temps vola. Què hem paït de la vida? Què hem gaudit? Tal volta la pressa, la velocitat... tot exterior. Però... interiorment? Probablement, malalties, decisions serioses


i difícils, fracassos, separacions o divorcis, esdeveniments imprevistos... aquests poden i fan reflexionar: La vida no és el que diu la TV.

Caldria prendre cada dia la nostra píndola: frase del calendari o pensament breu per tal de nodrir i alimentar la nostra imaginació o magí. Sempre són actius. Per això, va molt bé tenir aquell calendari amb frases, anècdotes, pensaments i d'altres curiositats, inclús els sants del dia. Per bé que avui en dia, els noms nous s'han de tenir en compte i saber què signifiquen. Si més no, poden donar peu a una nova identitat. El món religiós va passant a la història. Ara en ve un altre que ens obliga encara més a pensar, reflexionar i a valorar significativament la vida.

Un bon regal a l'altre/a o a si mateix/a... Cal un temps per escollir: UN CALENDARI. N'hi ha molts. N'hi ha un que cobreix: la lluna i el sol, curiositats, anècdotes, frases humanes, el santoral litúrgic: EL TACO.

El fet de llegir sense pensar ens fa una ment desordenada: Un psitacisme, parlar com un lloro. El fet de pensar sense llegir ens fa desequilibrats o desballestat (desquiciado).
I acabo amb un record personal de l'escriptor portuguès José SARAMAGO (1922-2010): 'L'home més savi que he conegut en tota la meva vida no sabia ni llegir ni escriure'.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat