Sant Jordi

La diada de Sant Jordi: Rosa i Llibre. A més. La festa de la Mare de Déu de Montserrat.

Blocs, apunts psicologics-sant jordiSón dies i lloc per mostrar els valors de la nostra terra catalana, de fer país. I a tothom li pertoca fer terra: CULTURA CATALANA. Una identitat ben diferenciada.


És el lloc on es treballa, on es viu i s'hi identifica. País de pluralitat i diferències. No debades, Sant Jordi és patró a més de Catalunya de molts altres indrets.

Llegir demana un esforç cognitiu. Llegir permet informar-se de la realitat. Com diu Henry Ford (1863-1947): Un negoci que no fa altra cosa més que diners és un negoci pobre. Llegir és informar-se.

I no hi ha rosa sense espines. No s'ha d'oblidar. Les flors transmeten sentiments o sensacions tant positives com negatives. A fer-ne l'aclariment. Els colors tenen un símbol. La rosa és un símbol d'amor i bellesa. Nascuda d'una gota de sang de Venus en punxar-se el peu amb una espina, ens diu la mitologia grega.

A més, està documentat que ja en el segle XV el pati de la Generalitat acollia un mercat de roses –que va continuar fins al segle XIX– conegut com la Fira dels Enamorats. L'amor és arreu. Una energia humana per al creixement i la convivència: La fusió de diferències. La rosa vermella, amor, donació. La rosa groga és l'amistat, la convivència, el diàleg, el pacte. Vermell i groc són de tothom.
Jordi(s) i Montserrat(s), patró i patrona de Catalunya: PAÍS INTEGRADOR, de pacte i diàleg.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat