'Creure després de Freud'

Xerrada a la Fundació Iluro avui dilluns, organitzat per 'Cristianime al segle XXl', a partir de les 19:30 hs

Blocs, apunts psicologics-Sigmund Freud
Avui dilluns, dia 25, a les 19:30hs té lloc a la Fundació Iluro, al carrer de Santa Teresa, 68 (Mataró) una xerrada sobre el tema CREURE DESPRÉS DE FREUD.


Sabem que la psicoanàlisi ha marcat un abans i després en la nostra cultura occidental amb el món inconscient. Existeix. Les neurociències ho confirmen. Un món inconscient actiu, dinàmic. Amb altres paraules, no sempre el que decidim és per les raons que ens creiem.

Doncs bé, un aspecte totalment qüestionat ha estat el món de les creences. No només les religioses sinó també les laiques. Què hi ha darrere una creença, què ho motiva. Per tant, abans de Freud les creences es prenien al peu de la lletra, ara es comprenen d'una altra forma. També hi acompanyen les ciències exegètiques, les històriques, les sociològiques. Per altra banda "la cultura de cristiandat" on tot era embolcallat de Déu, de quin "déu"? Què queda si "Déu" és només una paraula? Què cal creure?

El llibre que inspira el títol és del teòleg i psicoterapeuta Carlos Domínguez, jesuïta. Publicat el 1996 a l'Editorial Paulinas. Ara traduït a l'anglès. La xerrada la impartirà qui escriu aquestes línies. Hi esteu convidats. Han desaparegut la fe i la confiança? Hi ha creences o vivències? Una cosa és la religió i altra la religiositat, l'espiritualitat, la interioritat, la qualitat humana profunda. En parlarem. T'hi espero.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat