Eufòria /Senzillesa / Fortalesa/

L'Eufòria és un sentiment d'esclat de joia, un moment dolç de la vida.

Blocs, apunts psicologics-euforia
EUFÒRIA ve del grec eu: bo i foros: portar. És una emoció momentània: Estàs molt eufòric! es diu.


Quantes persones preveuen una eufòria (cap de setmana, festes, etc.) i queden ben decebudes. És un sentiment d'esclat de joia, un moment dolç de la vida. Ve de fora. Altra cosa és l'entusiasme que ve de l'interior. És més constant i molt més estimulador. En un moment d'eufòria no s'ha de prendre cap mena de decisió: El cap està en el cel i el cor batega fort. El contrari d'eufòria és la pertorbació.

SENZILLESA és un estat emocional on l'ésser humà viu interiorment i ho expressa exteriorment. Una forma de viure sense massa ambicions, ni exigències. Són persones agradables. És una qualitat interior que va contra el narcisisme. És una forma de ser molt servicial, a vegades.

FORTALESA és un estat d'ànim interior. De saber lluitar. Sentir-se forts, viure amb energia per afrontar qualsevulla dificultat. I sentir-se és bo sempre que se sàpiga portar. Vanagloriar-se, que es pot dir, pot significar molt d'orgull; escollit i veure els altres amb ulls de superioritat. Això és tòxic. La fortalesa, certament, és un constitutiu de la persona. Un hi neix i també s'hi fa. Totes les emocions s'han de conrear i cultivar. Són donades i cal elaborar-les si una persona vol madurar, ser social i sobre tot ser feliç.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat