Antipatia /Cobdícia / Gelosia/

Tres emocions o monedes d'ús molt corrent en la vida de cada dia. I molt tòxiques.

Blocs, apunts psicologics-cobdicia
A més, tres emocions molt alimentades i nodrides per la societat neocapitalista, on la competitivitat és un gran valor


quan va acompanyada de la col·laboració o cooperació. Però la competitivitat sola pot ser molt negativa i tòxica.

ANTIPATIA és l'actitud o estat que no té en consideració els altres tant amb paraules com amb gesticulacions i accions. Algunes vegades pot ser una defensa per a certes persones tímides en la vida social. També pot ser un indicador per a una persona de no apropar-se a ser antipàtica. A més, quan sorgeix aquest sentiment de forma involuntària, un no s'ha de sentir culpable, però sí no deixar-se portar i saber actuar de forma correcta.

COBDÍCIA una emoció molt primària i necessària per a sobreviure i viure. Però sense límits és molt tòxica i perillosa. La cobdícia porta a quedar atrapat en totes les coses materials: Mai n'hi ha prou. I es converteix en esclau interior de tot el que és material. La persona cobdiciosa no sap fer regals o ho compra tot amb diners. Difícilment serà feliç.

GELOSIA és un sentiment recelós de sentir-se no el preferit i el primer per a una altra persona. Un xic no va malament, però quan passa dels límits, no es controla i la gelosia esdevé molt destructiva i tòxica. A més és també una forma d'enveja en veure que no es té el que tenen els altres i es desitja, però no es pot o no es té. Com n'és de difícil és conviure o viure amb persones antipàtiques, cobdicioses i geloses.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat