Seguretat /Optimisme / Por

SEGURETAT és un sentiment que permet afrontar les dificultats i el futur amb esperança i confiança.

Blocs, apunts psicologics, seguretat
SEGURETAT és un sentiment que permet afrontar les dificultats i el futur amb esperança i confiança. Una seguretat de cor i no únicament de cap.


Cap i cor han d'estar harmonitzats. No treu en absolut que es tingui por, hi hagi ansietat... reaccions ben normals, però queden absorbides per aquesta emoció de seguretat.
I avui cal molt aquesta emoció puix que hom es troba en una societat confusa, convulsa i desorientada.

OPTIMISME/PESSIMISME. Aquí entra l'afer de mitja ampolla plena o buida. L'optimisme veu l'aigua que hi ha; el pessimisme veu el que falta per acabar d'omplir. Cap dels dos és realista, El realista esperançador veu que hi ha mig litre d'aigua. Sigui amb quina classe d'ampolla es posi. Ser realista inclou veure el que hi ha amb els ulls de l'optimista i pessimista. L'important és ser conscient d'aquest sentiment.

POR és una emoció molt primària, bàsica i necessària per a sobreviure i viure. La vida és sempre canvi i més avui en dia.
A més la por frena, acovardeix, atura. I com se n'aprofiten els poders (religiosos, polítics, civils, escolars i paternals) per a poder dominar. La por ens permet ser prudents, però també saber-la superar. Cal una pregona confiança amb un mateix per gestionar aquesta emoció necessària però fatal alhora.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat