Pena /Orgull / Vergonya

PENA és una emoció no desitjable, però hi és. I si hi és, alguna funció té.

Blocs, apunts psicologics, pena
PENA és una emoció no desitjable, però hi és. I si hi és, alguna funció té. Pot ser negativa: tenir-se llàstima; arrossegar-se: Una ànima en pena, es diu popularment.


Pot ser fruit d'una pèrdua, d'un acomiadament. No cal anticipar amb la imaginació fets que no han succeït o vindran més tard: Em fa molta pena.... És una forma forta de tristesa que cal superar amb coratge i alegria. Un antídot és l'esperança en retrobar.

ORGULL és una emoció molt primària i necessària que ben gestionada i compresa ens porta a una bona autoestima. Sentir-se satisfet d'un mateix: Estic orgullós de mi mateix! Però quan supera uns límits raonables, es fa insuportable per als altres i un aïllament dels altres. Aleshores és un cegament sobre un mateix.
L'antídot és la humilitat, que és acceptar la realitat i la veritat; no matxucar-se. La paraula actual és NARCISISTA, un ego ben inflat i molt perillós.

VERGONYA és una emoció primària i ben necessària per a no fer coses malament. La vergonya permet veure que una persona no és perfecta, ni ho té tot. Hom exclama: Ni vergonya tens! A vegades se'ns presenta i fa mal. No deixa actuar o parlar. Aleshores cal superar-la, vèncer-la. A vegades es confon amb la timidesa.
Les emocions hi són. Cal acceptar-les per tal de poder gestionar-les. Totes són un element energètic.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat