Penediment / Indignació/ Serenor

És una emoció que es viu quan un de forma conscient o inconscient ha fet mal a algú

Blocs, apunts psicologics-penedimentPENEDIMENT és una emoció que es viu quan un de forma conscient o inconscient ha fet mal a algú o malament una cosa o ho ha deixat de fer.


És una emoció o sentiment primari que ajuda a la maduresa o creixement interior. El fet d'estar trist o afligit pot comportar una re-acció de reconstrucció interior. El problema pot sorgir quan no hi ha una proporció entre allò que s'ha fet o deixar de fer i el sentiment. Aquí fa males jugades el món inconscient que s'ha de poder anar coneixent.
Un altre problema actual, i molt seriós, és no voler sentir-se malament, cap sentiment de penediment, per fer o no fer allò que no és adequat.
INDIGNACIÓ és una emoció molt humana i de maduresa que cal no confondre amb estar enfadat. Una persona s'indigna davant de comportaments inhumans, injustos o abusos. Una indignació que porta a fer crítica constructiva, a protestar dignament.
Per altra banda, i sobretot, a defensar, a ser respectar: La dignitat de tot Ésser Humà. Avui dia, en haver-hi tants abusos del poder, sigui de la classe que sigui, la indignació pot convertir-se en enuig i ser negativa o destructiva.
SERENOR és aquella emoció que emergeix de l'interior de tota persona que viu la realitat amb una mirada profunda, realista i sobretot comprensiva. Hi ha hagut un treball interior de control, trans-formació, acceptació de la realitat com és per bé que no d'acord. L'acceptació dels límits que im-posa la relació i el treball humà.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat