Dol / Dolor/ Patiment

No hi ha rosa sense espines

Blocs, apunts psicologics-dol-dolor-patiment
El DOL és el sentiment d'haver perdut quelcom amb qui hi havia un vincle.


Tota la vida és un dol. El dol entra a la vida normal. No voler sentir dolor és no voler ser un ésser humà. Sempre hi ha coses o persones a desprendre's. És un dol o una separació. No sempre és fàcil.

El DOLOR. Hi ha dols amb molt de dolor. A més el dolor forma part del fet d'existir humà. Sortosament. El dolor ens fa prendre consciència de moltes situacions i és preventiu. Certament que hi ha dolors innecessaris del cos, però no es poden evitar i cal calmar-los. Però hi ha altres dolors que acompanyen la vida i que ens fa millorar, canviar, madurar. Una cosa a tenir molt en compte a la vida: No sempre una persona podrà evitar el dolor de l'altre arran de decisions. Qui vol evitar el dolor aliè, mai farà res.
Si un fill vol evitar el dolor de la mare quan es casa, mai es casaria.

PATIMENT. El dolor no cuidat, no sanat, suportat es cau en el patiment. I el patiment és dolor totalment innecessari. És quan hom s'hi recrea. Quan es pot evitar, però no es fa o no es pot fer.
El patiment és ben inútil. Cal a vegades veure perquè no es vol sortir del patiment. Certament, en alguns casos, porta molt de benefici, inclús econòmic.
Tot dependrà com s'agafi la rosa que sempre té espines!!!

 

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat