Còlera/Ràbia/Enveja

CÒLERA és una emoció bàsica i forma d'agressió. L'agressió entesa com a energia vital, necessària.

Blocs, apunts psicologics-rabia colera
CÒLERA és una emoció bàsica i forma d'agressió. L'agressió entesa com a energia vital,


necessària. La còlera, per tant, és sana i porta a la indignació davant la invasió. Dóna energies. Però s'ha d'aprendre a utilitzar-la. Diem, amb raó, "la santa còlera"... plena i total indignació. Això és ben humà i cal lluitar. Però tota prudència és poca davant d'una persona que està furibunda, mal educada. Cal saber estar al seu lloc. Hi ha moltes estratègies, com cridar tant com ell, però només externament.

RÀBIA és un sentiment molt violent. És molt primitiva. És cega, explosiva, descontrolada, destructora i molt tòxica. I pot dirigir-se no únicament als altres, sinó també i és un gran perill contra un/a mateix/a i de forma irreversible contra el cos....I també contra les coses.
Còlera i ràbia descontrolades poden fer mal als altres fins a la mort de l'altre. Greus conseqüències imprevistes...

ENVEJA: és un gran verí!!! Molt amagada, dissimulada, però fa mal. Una passió molt dolenta. Una causa és comparar-se amb els o les altres persones. Jo no tinc, jo vull, vull ser com. Quan un entra en un lloc sorgeix la comparació: Qui millor, qui més bonica, qui més ben plantat, qui més intel·ligent... fins aquí ben normal, però... hi ha domini, control, contrapès? La generositat i la humilitat són antídots contra aquest escurçó mortal pel verí que porta.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat