Pudor/Cos/Plaer

La corporalitat és el nostre hàbitat, la casa, des que un és concebut fins a la mort.

Blocs, apunts psicologics-pudor-cosLa corporalitat és el nostre hàbitat, la casa, des que un és concebut fins a la mort.


PUDOR és un sentiment de reserva que delimita un espai privat i es converteix en un sistema de defensa enfront de la mirada invasiva de l'altre. Ben gestionat és una operació mental o defensa de protecció, del qual no s'ha de tenir vergonya. És una forma de saber posar límits davant de paraules i fets dels altres.
Sorgeix quan una persona sap diferenciar l'esfera privada de la pública. La nuesa és un d'aquests aspectes.

PLAER és un antídot de la tristesa, dolor. No únicament hi ha el plaer sexual o genital, sinó també tot un plaer corporalitzat i emocional. Un plaer de la interioritat. El plaer és un motor potent. Malauradament al llarg de molts segles s'ha viscut i se n'ha parlat molt malament del plaer en general. Greu i gran equivocació. El plaer indica la sensibilitat humana.

COS. Un cadàver té cos, però no corporalitat. Hom ha de cuidar la corporalitat amb seny. Conèixer-lo i cuidar-lo. Hi ha uns llibrets de Thich Nhat Hanh (1926) molt pràctics: Cómo sentarse, comer andar, relajarse, amar.

Perquè la Conselleria de Sanitat Universal i salut pública vol avançar l'educació sexual dels 14 als 12 anys. Perill només d'informar, cal sobretot, FORMAR i EDUCAR el món de les emocions.

El cos no és cap "déu". No cal idolatrar-lo!!!! El físic no ho és tot. La bellesa del rostre humà pot ser molt traïdora. La corporalitat reflecteix el món interior.

 

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat