Yin i Yang

És el model del Tao, que vol dir camí. Una part ben blanca amb un punt negre.

Blocs, apunts psicologics-yin/yan
Anem parlant d'emocions. Existeixen en totes les cultures; és un fenomen biològic i psíquic.


He sentit una noieta que deia: Aquesta medalla és el yin-yang. És el model del Tao, que vol dir camí. Una part ben blanca amb un punt negre. Una altra ben negra amb un punt blanc. No és per tant un color o un altre.

Així ho expressa una reflexió del Tao. La lluna és en origen yin pur, sin yang. Només irradia llum després d'utilitzar els raigs del Sol. La lluna sense el sol no té vida. Al yin li cal el yang. El Tao ha d'utilitzar el yang per a transmutar el yin. El cos humà és en origen pur yin sense yang, però necessita utilitzar el yang d'un altre per a convertir-se en yang.
Yang significar tot allò que no sigui un mateix: El cel, la terra, el Sol, la Lluna, milions d'éssers, milions de coses. El yang d'un altre és l'energia primordial oberta i unificada que fa que l'Ésser Humà sigui imperible (imperecedero).

Aquesta energia és innata però a mesura que es barreja amb el yin deixa de ser pròpia per passar a ser d'altres. Aquest és el mecanisme celestial per tal de prendre les brides de la Creació. El yin en yang i el yang en yin. Una molt bona forma oriental per dir, en el nostre llenguatge: Gestionar les emocions.

 

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat