El món de les emocions

I més que els pensaments són les emocions que fan i són la vida...

Blocs, apunts psicologics-emocions 2Els àtoms, molècules no fan la vida, el que fa la vida és la historia de cada ser humà, la seva biografia. I més que els pensaments són les emocions que fan i són la vida.


Cal pensar, sí; però els pensaments estan impregnats d’emocions. Les emocions son les passions que mouen a pensar, parlar i fer. Recordem LES PASSIONS CAPITALS o també “pecats capitals”. La paraula “pecat” vol dir que un acte en lloc de fer diana, es desvia del seu objectiu. L’objectiu és fer créixer i madurar l’ésser humà. Quan un acte o una estructura no fa diana, fa que l’Ésser Humà no es desenvolupi, és un pecat. Les passions no ben gestionades són els pecats de base; van contra l’Esser Humà.

Un equip d’investigadors de la Universitat de Aalto (Finlàndia) ha pogut constatat que les emociones que causen una reacció més forta al cos són l’alegria i l’amor. Han fet un mapa de totes les emocions. Un mapa emocional en base biològica i universal.
Lauri Nummenmaa, professor de neurociència i líder de l’equip investigador diu que “les emocions ajusten no només la nostra salut mental, sinó també els nostres estats corporals”.
També que totes les emocions bàsiques activen sensacions en la part superior del cos, on estan els òrgans vitals, i especialment, però no únicament, en el cap. Un bon coneixement del món emocional porta una bona gestió o control dels sentiments per enriquir la interioritat amb el cap o seny.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat