Personalitat Confusa (límit) i dependent (submisa) (3/6)

La personalitat confusa es caracteritza per una major desorganització impulsiva i confusió de sentiments.

Blocs, apunts psicologics-personalitat confusaÉs major en relació a la personalitat fòbica, per exemple. I així és molt impulsiva. I li manca agafar iniciatives i a vegades com si estigués cansat/da.


També apareix la ràbia o la ira, per bé que alguns no ho diferencien. Pot explotar en un moment donat. Hi ha alguns que són destructius cap en fora, envers els altres; i un altre tipus ho fan cap a si mateix, conductes autolesives (fer-se mal a si mateix/a). Els casos extrems i seriosos, per exemple, conduir sota l'efecte de substàncies tòxiques.

És una personalitat a la qual li cal ajut, de pensar, reflexionar. Prendre consciència de la realitat. No són fàcils de tractar i les relacions amb els altres són a vegades tumultuoses i inestables. En el fons problemes emocionals de sentir-se abandonat.

La personalitat dependent o també submisa és la que té una voluntat feble, falta d'energia psíquica. No poden evitar hàbits tòxics i negatius. Es destaca un grau important d'immaduresa. Així s'explica que siguin atrapats per sectes o bandes. Pot tenir idees però no les porta a la pràctica. A més, inhibeix l'agressivitat. Es troba també al món masoquista.

Com si el patiment, no el dolor, fos un plaer. I no van a la consulta perquè haurien de demanar permís. Certament, una personalitat que amb un ajut psíquic li podria enfortir el seu ego i la seva autoestima.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat