Any Nou fonamentat: El Titànic

L'enfonsament del Titànic va ser fruit d'una obra humana fonamentada en l'orgull, la supèrbia o el narcisisme.

Blocs, apunts psicologics-apunts psicologics-titanicA l'Ésser Humà li agrada les festes. Cada cultura té les seves pròpies formes de celebrar-les.


Any nou n'és una d'aquestes. La TV MUNDIAL se'n fa càrrec perquè no passi inadvertida. La globalització (sense oblidar que està basada en l'economia o neoliberalisme salvatge i dur -malgrat totes les aparences d'humanitat que no les té) té com a valor primordial, per no dic únic: EL DINER HO POT TOT.

És el seu déu, però alhora molt antic. L'economia de mercat és necessària i humana, però l'especulació a base de l'explotació dels altres, és el mercat de l'economia. No és humana.

Les festes han de continuar fonamentant-se, com sempre, en altres valors que facin créixer de forma integral a tot Ésser Humà. La prepotència basada en la força i orgull no sempre ha estat un èxit i no ho serà. A més, qüestionada en moments cabdals. Un mite modern: L'ENFONSAMENT DEL TITÀNIC la nit del 14-15 d'abril del 1912. Obra de l'orgull humà que es desfà en xocar amb un iceberg, segons la versió oficial. O l'oficiosa per esclat de la caldera, sotmesa a massa pressió per anar a més velocitat. Tant se val. 1515 persones sobre 2226 van morir. Fruit d'una obra humana fonamentada en l'orgull, supèrbia o narcisisme.

Intentem fer un any nou fonamentat amb base sòlida i així la felicitat pugui arribar a tota la Humanitat. Com? UNA NOVA PRESA DE CONSCIÈNCIA: LA INTEGRAL.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat