L'Inconscient

És la part més profunda i desconeguda de l'aparell psíquic

Blocs, apunts psicologics-l'inconscient
Un llibret publicat a França "L'inconscient explicat als meus néts" d'Elisabeth Roudinesco, em confirma el tema d'un món de l'Ésser Humà desconegut, profund però que és el motor de la vida: L'INCONSCIENT.


Tot allò que és de l'Ésser Humà no conegut, però hi és; dinàmic, impulsor de la vida. Sigmund Freud ens ho ha portat de forma científica al món de la psicologia profunda i corroborat per les neurociències.

Per millor comprendre fem una comparança: L'aparell psíquic com si fos un iceberg. La punta que sobresurt (1/6) és l'ego. I tota la resta (5/6), que no es veu, però hi és, és el món inconscient. Una part fàcil de conèixer i una altra no. Tot actua dinàmicament. Com se sap que existeix? Cal estar atent amb les equivocacions de paraules, els oblits, els errors. Una de curiosa: Perquè aquella persona no acaba mai de quallar en parella? I porta la tercera separació!!!! Quina jugada li està fent el món inconscient?

Perquè hiperactivitat, desconcentració, timidesa exagerada, manca d'autoestima, dificultats d'aprenentatges escolars, etc. Si sabéssim que tot símptoma o comportament és un indicador que existeix una història amagada, crec que no es prendrien tantes pastilles i s'aniria a consultar a un psicòleg dinàmic o psicoanalista. L'experiència ens ho confirma.
El món inconscient existeix: Ple de sorpreses, molt creatiu. Però alhora causa de dificultats personals. I els somnis ens diuen quelcom.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat