Filogènia i ontogènia

Filogènia és origen de la tribu. Ontogènia, origen de l'ésser humà.

Blocs, apunts psicologics-filogenia i ontogenia
Filogènia és origen de la tribu. Ontogènia, origen de l'ésser humà. Tota ontogènia recapitula la filogènia. En tot ésser humà en néixer, recapitula o porta la vida dels seus avantpassats. No neix sense història ni en blanc.


Hi ha el cas d'una parella d'antropòlegs, que fent un treball de camp a la selva andina, va trobar una nena acabada de néixer, abandonada a la selva –com de costum- per alguna tribu indígena. La van adoptar juntament amb la seva filla, de pocs mesos. Van créixer com a germanes. En arribar a la Universitat, la pregunta era: En què es diferencien les dues joves? Senzillament en el color de la pell, res més. La jove indígena va poder integrar diverses etapes de generacions en el clima familiar. A la seva tribu li caldrà passar tres o quatre generacions per ser com ella.
Amb aquest fet, cal recordar la importància del clima o matriu emocional-cultural familiar. Cal el pensament simbòlic i discursiu personal. Però només un progrés econòmic, tecnològic i material no fa avançar madurativament o emocionalment. Per tant, no hi ha creixement integral. Així ho podem constatar en la nostra societat occidental. Mirem: Refugiats, eleccions polítiques, inhumanitat de l'economia financera, xenofòbia, odi i venjança dels terrorismes, abús dels poders, etc.
Cal fer-se la pregunta de si l'ésser humà està desequilibrat, desballestat, malalt, disfuncional, dissociat o discapacitat. Equilibra la funció dels tres cervells?

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat