La confiança materna

La corporalitat materna és la millor màquina que s’ha inventat i que aporta optimisme i bona salut.

Blocs, apunts psicologics-confianza materna

Després d’haver parlat que l’ésser humà és un ésser de confiança i per a la confiança, cal saber una cosa més, que no he fet en el meu llibre. Que moltes emocions humanes són també dels animals: La confiança dels animals. La ciència que estudia aquests aspectes dels animals és l’etologia.


Etologia ve del grec que vol dir: ethos (ètica), costums i logos, raonament. És la branca de la biologia i de la psicologia experimental que estudia el comportament dels animals dins el medi natural on es troben, o en situació artificial, el laboratori.

Cito aquesta ciència perquè en la contra de La Vanguardia del dia 3 d’abril hi havia una entrevista a un expert en neurociència perinatal. Nils Bergman parlava precisament del tema bàsic del meu Quódlibet.7: La confiança bàsica viscuda en els animals. I posava com a exemple, la mare-cangur. Com cuida el nadó, donant a través del cos i protecció dins la seva bossa, amb una cura delicada al fill, la qual generava en ell confiança.El contacte corporal al naixement de mare-nadó. Aspecte, que fa anys, es realitza en molts casos i que moltes mares demanen. Com diu Nils Bergman: Els mil primers minuts de vida determinen l’existència. I també situacions no reeixides poden ser recuperades i rescatades posteriorment amb un tractament adequat.

Recorda com la corporalitat materna és la millor màquina que s’ha inventat i que aporta nutrició, temperatura, glucosa, desenvolupament cerebral, optimisme i una bona salut. Tot amb un mínim de cost. Certament i malauradament no està sempre a l’abast de tot naixement i maternatge. Cal continuar, com es fa, amb una mentalització i treball educatiu per a les mares que han de donar a llum.

Si en voleu saber més, entreu a: www.consulta-lactancia.com

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat