Com podem estimular als infants?

Susana Gracia - Psicoanalista. Article d'opinió

  • Susana Garcia
  • Divendres, 23 Octubre 2015 13:37

Opinió 2014/2015, susana garcia-estimular els nensL’inici de curs és un d’aquells moments en els que ens acostumem a marcar nous objectius per a encarar de forma diferent els mesos que arriben. Normalment centrem els nostres esforços en propòsits personals, però també és interessant, de tant en tant, girar al cap a un costat i mirar què podem fer pels del nostre voltant, i en aquest cas us vull parlar dels nens.

Des que he obert la meva consulta barcelonapsicoanalisis.com no hi ha hagut un dia en que no m’hagin vingut a veure mares preocupades per com tractar al seu fill i la meva resposta sempre és la mateixa: cal cuidar la seva educació emocional. Moltes vegades no tenim en compte que l’educació emocional és la part educativa que més reptes té i val la pena esforçar-se en reforçar-la ja que té grans implicacions futures. Tot això, però, sense obsessionar-se perquè deixaríem de ser naturals. És per això que m’agradaria aportar-te algunes indicacions que us poden ajudar en aquest sentit.

Hi haurà preguntes que faran els menuts que ens poden semblar absurdes o fora de lloc. Aquelles que parlen de sentiments, situacions, les relacions familiars o l’amor, per exemple. Res més lluny de la realitat. Si les obviem el que farem serà inhibirlos i perjudicar el seu desenvolupament emocional. Igualment, la resposta ha de ser curta i clara i, s is ‘escau, ja l’anirem completant mica en mica.

Un altre problema és que tendim a creure que explicar les coses com són és avorrit i que val més la pena inventar una resposta. I tampoc és correcte. Per complicat que sembli podem trobar la forma de fer veure la realitat als menuts. Això és encara més important en preguntes que ens afecten directament i que parlen dels sentiments del pare o la mare i de possibles problemes. És millor ser sincer i parlar des de la sensatesa i la humilitat i sempre mirar de que no se senti culpable del que es diu.

Les preguntes, a més a més, serveixen perquè els fem veure què volem d’ells i que si mai no podem estar pel que volen no és perquè no volem sinó perquè hi ha unes obligacions que cal complir. Posar límits és important pel seu desenvolupament emocional. En cap cas, però, hem de parlar malament d’altres persones estimades per ell ja que li pot fer mal.

Sigui com sigui una cosa ha de quedar clara: és important no donar mai massa informació de cop. El degoteig crearà una bona relació que es basarà en la dependència i contribuirà a fer-los forts emocionalment. Seguir aquests consells, penso, t’ajudaran a estimular el teu infant.