Imprimir aquesta pàgina

Deu mesos i 8,5 milions d'euros per reconstruir el pont del tren esfondrat entre Malgrat i Blanes

La Generalitat i l'Ajuntament de Blanes demanen aprofitar els treballs per doblar la via de tren, una obra molt reivindicada

Pont entre Blanes i Malgrat de Mar

Les obres de reparació del pont entre Blanes i Malgrat de Mar, que va col·lapsar durant el temporal Gloria per desbordament de la Tordera durant la primera quinzena de desembre, costaran uns 8,5 milions d'euros i tenen un termini d'execució d'uns deu mesos, segons ha explicat l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (ADIF). Les obres preliminars ja han començat i, si tot va sobre el previst, el nou pont es podrà començar a utilitzar durant la primera quinzena de desembre. Els treballs consistiran a cimentar els pilars de la nova infraestructura a uns 40 metres de profunditat per donar-los més solidesa i es guanyarà en altura per evitar l'afectació de futures crescudes del riu.

El dimarts va tenir lloc una trobada tècnica a Barcelona on van assistir diferents representants de l'Ajuntament de Blanes –l'alcalde Àngel Canosa, el primer tinent d'alcalde de Promoció de la Ciutat i Mobilitat, Jordi Urgell, i el regidor d'Alcaldia, Albert Sanz–, representants de la Generalitat i representants d'ADIF i de RENFE, entre els quals hi havia la seva directora de Rodalies a Catalunya, Maite Castillo. Durant la trobada, des del consistori maresmenc i la Generalitat es van reclamar que s'aprofités la construcció per incloure la doble via de tren fins a aquesta localitat on comença la Costa Brava. Una obra molt reivindicada des de fa dècades per part del territori. Des d'ADIF, però, es va descartar d'entrada aquesta opció perquè faria endarrerir la reconstrucció del pont, no només per qüestions constructives sinó perquè no encaixa amb el concepte d'emergència pel temporal. Tot i això, el representant de la companyia es va comprometre a traslladar la petició i estudiar aquesta possibilitat amb més dades.

En un comunicat, l'Ajuntament de Blanes recorda que la construcció d'una segona via entre Arenys de Mar i Blanes és una assignatura pendent que es remunta a finals del segle passat. El que es voldria seria escurçar la durada del trajecte i transportar més viatgers, tal com es va poder fer durant la dècada dels 80 amb els trens semidirectes.

Segons el consistori, els 22 quilòmetres de via que separen Arenys de Mar i Blanes van formar part d'un projecte de desdoblament de la via del tren que va anunciar fa uns anys el Ministeri de Foment. Estava inclòs al Pla de Rodalies 2008-2015, on es va elaborar un estudi al respecte. Uns anys més enrere, el 1980, el Consell de Ministres ja havia aprovat un projecte anterior que no va fer-se realitat.

Pont entre Blanes i Malgrat de Mar

Reclamen millores en la connexió amb autobús

L'Ajuntament de Blanes també va reclamar que s'augmentés la freqüència dels autobusos-llançadora que supleixen el servei de tren entre Blanes i Malgrat de Mar, interromput des del col·lapse del pont. Segons dades de RENFE, actualment utilitzen aquest servei una mitjana de 2.000 viatgers al dia, s'ofereixen sis autocars per hora i es fa la connexió entre les dues poblacions cada deu minuts.

Des de Blanes s'ha suggerit també que els autobusos facin el trajecte fins a Santa Susanna per reduir la durada del recorregut que han de fer per arribar a Barcelona. També es va remarcar la necessitat que els horaris del tren coincideixin millor amb els serveis d’autobús per evitar esperes que s'afegeixen a la incomoditat d’haver de combinar tren i autobús per arribar a la destinació. Així mateix, es va demanar a Renfe que hi hagi busos-llançadora adaptats per poder atendre usuaris amb mobilitat reduïda.

Per últim, s'està treballant amb les diferents empreses de transports per incrementar els serveis per arribar fins a Barcelona o fins i tot crear-ne un de nou que vagi directament des de Blanes fins a la ciutat comtal, reforçant l'oferta que hi ha actualment.