Arenys de Munt homenatja "la valentia" dels 554 municipis que van celebrar consultes

Ximenis demana als líders polítics que "també superin les seves pors" perquè es pugui votar

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 08 Setembre 2014 09:55

El cinquè Aplec per la Independència

Arenys de Munt va homenatjar ahir diumenge "totes les persones que van fer possible" les consultes populars sobre la independència de Catalunya a 554 municipis entre el 2009 i el 2011 per "l'esforç, superació i valentia". Així ho va destacar l'impulsor de la consulta a Arenys de Munt el 13 de setembre de 2009, Josep Manel Ximenis, que va recordar que els voluntaris d'aquells municipis van superar "moltes pors, entrebancs i amenaces del govern espanyol i dels mateixos ajuntaments". Ximenis va recordar que aquelles onades de consultes van crear una "situació molt propícia per arribar on som avui" i ha demanat als líders polítics que "també superin les seves pors" perquè es pugui votar el 9-N.

"Tenint present que tot acte espiritual i simbòlic precedeix la realitat imminent, proclamem Arenys de Munt el primer municipi que ha votat lliurement i democràticament la independència de Catalunya". Així va anunciar Josep Manel Ximenis el resultat de la que era la primera consulta popular, celebrada el 13 de setembre del 2009. Aquella nit, Ximenis va demanar als altres pobles que estiguessin "al costat" d'Arenys de Munt i els va oferir "esforç, ajuda i emoció". Després de la consulta en aquesta població del Maresme, més de mig miler de municipis van treure les urnes en diverses onades.

Precedent pel 9-N

Unes 2.500 persones, segons els organitzadors, van participar en el cinquè Aplec per la Independència, que va homenatjar les comissions organitzadores de les consultes populars. "No hi ha d'haver cap problema perquè la gent voti, ja que votar és normal aquí i a tot arreu. Si votem, ningú ens ho pot prohibir. És el mateix que va passar a Arenys de Munt. La consulta també estava prohibida però vam votar. Si votem, ningú ens ho pot prohibir", va asseverar Ximenis. Preguntat per si es podria reproduir una onada de consultes en cas que el president de la Generalitat, Artur Mas, no convoqués el 9-N, Ximenis va dir que "el Govern s'ha d'atrevir" i que "no calen solucions intermèdies". "Ara hem de donar el testimoni als governants perquè puguem votar el 9-N", va remarcar Ximenis,

Un aplec popular amb cares conegudes

Amb les reivindicacions polítiques i l'homenatge als municipis que van organitzar les consultes, en què s'han lliurat obsequis a un representant de cada comissió, l'aplec va tenir un caràcter marcadament popular i va comptar amb una mostra d'entitats i de productes independentistes; una cantada coral i ballada de sardanes a la Plaça de l'Església; un dinar popular, amb 800 comensals, i actuació castellera. Van ser a l'aplec, entre altres, els actors Toni Albà, Quim Masferrer i Joel Joan; l'advocada Magda Oranich; l'activista Èric Bertran, o polítics com l'alcalde de Vic i president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal.