Guia de l'agost al Maresme

Repassem algunes de les principals cites del calendari festiu per un mes en què no tothom pot ni vol marxar fora

  • Mireia Camacho
  • Dimecres, 01 Agost 2018 10:43

Maresme, Argentona, Festa Major Argentona 2013

El 30 de juliol és com un campi qui pugui i el 31 molta gent ja és fora. Dimecres ja serà agost i això, des d'un punt de vista tradicional, és quasi sinònim de mes nul a Mataró. Però no tothom pot o vol marxar, precisament, quan tothom ho fa. I és per això que a la comarca queden diferents punts d'atenció als que aferrar-se si ens toca, aquest any, passar el vuitè mes de l'any a casa. La programació és variada i, al rodal de Mataró, va centrat pel calendari de festes majors que, en certa manera, sembla propiciat expressament per anar enllaçant poble a poble en una mena d'aqüeducte festiu en clau comarcal.

Sense moure'ns massa enllà de Mataró, els primers dies d'agost presenten moviment a pobles com Cabrera de Mar i Argentona. Una de les coses curioses d'aquestes festes és que, en certa manera, agafen el rebuf de Les Santes i s'hi pot establir una certa continuïtat festiva. Tant des d'un punt de vista conceptual d'alguns dels actes –a Cabrera l'Emplaça't sembla el No n'hi ha prou! i a Argentona fins i tot també li diuen Nit Boja a la del correfoc, per posar dos exemples– com a nivell de programació. Tanmateix, cada localitat té la seva especificitat i en aquesta classificació cal significar, per exemple, la Garrinada que –dins la Festa Major d'Argentona– ha crescut al nivell de convertir-se en tot un festival de música de primer ordre. Potser el més important entre la música jove i popular a la comarca.

Encara en festes majors, trobem la de Sant Roc que a nivell d'Arenys de Mar ha consolidat els darrers anys una reviscolada popular que, fins i tot, amenaça el tron de Sant Zenon al capdavant del calendari festiu local, amb una litúrgia idiosincràtica més que curiosa. I perquè no tot han de ser festes, també ressenyem festivals. A Mataró, a finals d'agost, tornaran a tirar de Jazz però enguany deixen de banda el Clos Arqueològic, mentre que per Pineda de Mar passaran, un estiu més, alguns artistes que només amb aquest festival poden concebre de trepitjar professionalment la comarca. 

 

Quines Festes no ens hem de perdre?

 

 

Festa Major Cabrera

On: Cabrera de Mar

Quan: Del 31 de juliol al 3 d’agost

Plena d’espectacles i concerts, així com els tradicionals gegants i correfocs, la Festa Major de Cabrera promet fer gaudir tothom durant el principi de l’agost als qui es queden a casa sense necessitat d’anar gaire lluny.

 

Argentona 2014/2014, festa major argentona

Festa Major d'Argentona

On: Argentona

Quan: De l’1 al 6 d’agost

Sis dies intensos de concerts, espectacles i activitats per a totes les edats que repartits pels diversos escenaris del centre d'Argentona, al voltant de la festivitat de Sant Domingo. Res millor per passar la calor que la Xeringada, o gaudir de les nits de la Garrinada (del 4 al 6 d'agost) que enguany té Els Catarres encapçalant el cartell. Al Tot Argentona d'aquesta setmana hi trobareu tota la informació, amb els actes més destacats.

 

Festes de Sant Roc Arenys

Festa de Sant Roc

On: Arenys de Mar

Quan: Del 8 al 16 d’agost

La segona setmana d’agost sempre ho trobem tot tancat i els qui ens quedem a casa entrem en un cicle d’avorriment. Per sort, a Arenys de Mar l’ambient s’anima i s’omple d’activitats, concerts i gegants. A més, també es poden gaudir dels tornejos esportius i de la Fira dels Brocanters, ideal pels col·leccionistes de peces antigues.

 

Festa Major de Dosrius

On: Dosrius

Quan: Del 30 d’agost al 2 de setembre

Dosrius està de festa tot el mes d’agost. Començant per la Festa Major de Canyamars, seguida per la Festa Major de Can Massuet del Far, les activitats semblen no acabar mai. El programa està ben ple amb activitats prometedores com vermuts i sopars populars, gegants, o concerts per a totes les edats i tots els gustos.

Festival Arts d'Estiu

Festival Arts d’estiu Pineda

On: Espai Arts d’Estiu de Pineda

Quan: Del 21 al 31 d’agost

Un dels festivals de música referents al litoral català que cada any omple el cartell amb artistes ben variats i ben coneguts. Aquest any l’Arts d’Estiu comptarà amb cares conegudes com Els Catarres, Chenoa, Juanes, Els Amics de les Arts, Gossos o Rosario; que s’encarregaran d’aportar música i ritme als últims dies de l’agost.

 

Mas Pujol

Sopars-concert a Mas Pujol

On: Mas Pujol (Cabrera de Mar)

Quan: El 29 de juliol, 2 i 3 d'agost.

El Mas Pujol acull un cicle de sopars a la fresca amb concerts que comptaran amb les conegudes cançons de Jeanette, les romàntiques balades de Lorenzo Santamaría, el ritme de jazz de la Vilassar Big Band i la gran veu de Paula Valls. Les entrades van dels 10 als 20 euros fent la compra online.

 

Tast de Jazz. VI Festival de Jazz a Torre Llauder

Tast de Jazz a Mataró

On: Pati del Cafè Nou de Mataró

Quan: Del 30 d’agost a l'1 de setembre.

Perquè és la millor rentrée musical al calendari i ja té set anys d'experiència. Enguany el festival canvia d’espai, deixa el Clos Arqueològic i es trasllada al Pati del Cafè Nou. La històrica blueswoman Big Mama Montse serà l’encarregada d’obrir el festival. Una veu imprescindible del blues que a Mataró vindrà acompanyada de grans músics.  La segona cita del festival prové de l’Argentina amb el concert de Guillermo Calliero, un dels trompetistes més respectats de l’escena jazzística sud-americana i europea.  El festival es clourà dissabte 1 de setembre amb Ray Gelato & The Enforcers. El saxofonista britànic Ray Gelato manté viva la tradició dels grans instrumentistes i cantants dels anys 40 i 50 i ofereix shows desbordants i plens d'energia.