Gil Mas, càntirs a dojo

Tècnic d'Esports de l'Ajuntament d'Argentona, compta amb una col·lecció que reuneix 69 càntirs, datats entre el 1951 i el 2019

  • Berta Seijo
  • Dijous, 01 Agost 2019 07:04

Perfils, 2017/2019 - perfils- Gil Mas

Gil Mas va néixer a Mataró, però Argentona és casa seva des de fa 13 anys. Aquest trasllat va venir acompanyat d'un regal molt especial per part dels seus progenitors: una col·lecció de càntirs ben completa. "Els meus pares van comprar la primera peça a finals dels setanta, i cada any adquirien el càntir que tocava i un d'una edició anterior", explica l'entrevistat. D'aquesta manera i, a poc a poc, es va poder completar una col·lecció que reuneix 69 càntirs, datats entre el 1951 i el 2019. "Des que vam heretar-los no hem fallat cap any i amb el meu marit tenim intenció de seguir amb la tradició", afirma Mas.

Cinc prestatgeries de càntirs presideixen la sala d'estar del col·leccionista, tot i que avui dia només hi ha espai per a tres peces més. "Haurem de fer una última filera per encabir-los tots", afegeix. Ara bé, a l'hora d'escollir-ne un parell dels que no es desfaria mai, Mas explica que els seus preferits són el del 1976, l'any que va néixer, i el del 1974. Per a ell, l'atractiu de tot plegat és que "tots són reproduccions de càntirs de diversos llocs de la Península", que beuen d'estils ben diferents. Quant a la deriva més innovadora i moderna que han pres des del 2017, amb càntirs minimalistes que "es poden posar a la nevera", l'entrevistat no es vol mullar i assegura que els artistes són els "entesos".

D'altra banda, Mas admet que no coneix ningú més de la seva edat que disposi de la col·lecció sencera de càntirs. "Ho puc entendre perquè a la gent jove no els acostuma a agradar o no tenen espai a casa seva per guardar-los tots", afirma.

Com a detall curiós, la vena col·leccionista del tècnic d'Esports de l'Ajuntament d'Argentona no acaba aquí. "He de confessar que tinc entre 5.000 i 6.000 segells catalogats per països i guardats en algun lloc de les golfes de casa", explica. De moment, però, entre els càntirs i la filatèlia ja en té prou i no té al cap estrenar noves col·leccions. 

L'esport, la seva veritable passió

Gil Mas va ser l'organitzador en cap de l'aixecada de càntirs durant molts anys a Argentona. Tanmateix, va haver d'abandonar aquesta responsabilitat a causa de la càrrega de feina que implica la seva professió al consistori.
Tècnic d'Esports de l'Ajuntament de la vila, l'entrevistat sempre ha estat vinculat al món de l'esport i actualment participa de forma molt activa en dos actes de la festa major: la cursa popular del dia 5 d'agost i la pedalada del dia 6. "També intento viure la celebració com a espectador, però em toca retirar-me aviat", afirma.

APUNTS:
Defineix-te: Meticulós i perfeccionista
Un llibre: Últimament, relats curts i amens
Una pel·lícula: Pride, de Matthew Warchus
Un viatge: Itàlia  
Un lloc on estiuejar: Ossera, a l’Alt Urgell