Imprimir aquesta pàgina

Joan Pedrola, docència i recerca

Coordinador de la mostra eureka de treballs de recerca

Perfils 2013, perfils-joan pedrola

Pacient i tranquil, cada paraula que pronuncia està meticulosament pensada i col·locada. Del seu discurs se’n desprèn passió per l’ensenyament i per les humanitats. Joan Pedrola és professor de Batxillerat i coordinador de la Mostra Eureka! de treballs de recerca, que fomenta la recerca en Humanitats i Ciències socials. Per desmitificar allò que només investiguen els científics.

Pedrola va estudiar filologia clàssica especialitzada en grec antic, un fet que li va despertar l’interès per la història i la cultura. Després, diverses circumstàncies el van portar a endinsar-se en l’estudi de les ciències religioses. Aquesta àmplia trajectòria l’ha portat, segons afirma, a “aconseguir una visió transversal i pluridisciplinar de la societat”, que ha traslladat sempre a l’aula.

“La meva vocació és docent”, remarca Pedrola, que estima la seva feina, la de professor. “Sempre és la mateixa tasca, però alhora sempre és diferent perquè el dia a dia dels alumnes i les rutines canvien”, assegura, però el que més l’enorgulleix és que “els professors vivifiquem l’esperit dels altres amb la nostra feina i dubto que hi hagi una altra feina igual de gratificant”. És per aquest motiu que l’ensenyament és una bona eina per promoure la investigació. Segons Pedrola, “la recerca en arts i humanitats i ciències socials, fomenta el gust per la lectura i l’escriptura, així com la iniciativa i l’autonomia personal”.

Per això considera que és cabdal inculcar-la i potenciar-la a l’escola, perquè “permet posar en pràctica allò que es mou en el marc teòric” i suposa “un factor d’humanització individual, social i col·lectiu”.

Per a Pedrola, treballar la investigació als centres educatius serveix per demostrar que “en els àmbits de les ciències socials, les humanitats i les arts s’hi pot fer una recerca rigorosa que ens aporti una perspectiva de la realitat diferent de la científica”.

“El reconeixement ajuda els alumnes a tirar endavant els seus projectes”

Recerca necessària
La Mostra Eureka! de treballs de recerca van començar-la tres professors, entre ells el desaparegut Dani Camps, ara fa cinc anys.
Darrere de la mostra, però, s’hi amaga un grup de treball homònim emparat pel Centre de Recursos Pedagògics i els Serveis Educatius de Mataró. Un grup de professors de diversos centres educatius que treballa per “compartir pràctiques acadèmiques entre docents”. Un aprenentatge que es filtra a les aules: els alumnes desenvolupen projectes de recerca que poden ser presentats públicament a la mostra anual a la biblioteca Pompeu Fabra, on reben ”el reconeixement que necessiten per tirar endavant nous projectes”, segons Pedrola.

APUNTS

Defineix-te
Sense pressa, però sense pausa

Un llibre
‘La utilitat de l’inútil’ de Nuccio Ordine

Una pel·lícula
‘El club de los poetas muertos’ de Peter Weir

Un viatge
Grècia

Un referent
El meu pare

Un repte
Ser cada vegada millor persona