Una sorpresa de casa i dues bones constatacions de fora

Bon inici al Clap del Músiques Tranquil·les amb Tropic Panda, Anímic i la Iaia

  • Cugat Comas i Fotos de Ramon Casacuberta
  • Dilluns, 20 Gener 2014 10:38

La Iaia, al Clap

Un inici rodó. El cicle de Músiques Tranquil·les es va estrenar divendres al Clap de la mà d’una triple proposta que, com en les bones davanteres, va saber compaginar estils, dinàmiques i tipus de joc per tal d’assegurar la victòria. La nit va tenir des d’instants en què un dubtava sincerament de la qualificació de 'tranquil·la' perquè Anímic s’està enfosquint i eixordant de forma més que benvinguda i també instants de sodomització i impàs gustatiu, com la mateixa obertura de la nit. Els locals Tropic Panda –una maqueta feta i moltes coses per decidir ara– van respondre a la seva claca. Proposta treballada, figures musicals heterodoxes i sobretot entusiasme al servei d’una causa sonorament molt per sobre de la dignitat i la noblesa. Total, que sonen de nassos i no perquè siguin de casa els haurem de deixar com si fossin el nebot llegint el vers de Nadal. Molt i molt bé.

Després de la grata sorpresa casolana, venia el moment d’arrufar el nas: sempre de qui se n’espera més et pot fer llufa a les expectatives. Però nanai. Anímic agafava el testimoni amb la seva conjugació musical que ha perdut ambigüitat estilística però ha guanyat ressonància. És com si volguessin amagar-se més, fer-se notar menys i, a la vegada, enfosquir una reputació que manté la qualitat interpretativa i un cert polsim de misteri en lletres, so i plantejament. Concert arrebossat. També notori.

Iaia amb material nou

Per últim la quota si es vol més comercial de la nit, de la mà d’una Iaia a qui sovint li han fet més mal els que l’han volgut etiquetar que no pas ells mateixos cuinant una idiosincràsia prou incòmoda per a tants caps i tants barrets. El trio parteix d’una complicitat entre ells mateixos i amb el mateix públic que fa que fins i tot les cançons desconegudes llisquin avall com si esquiessin de forma hàbil. Quan tornen al que la claca coneix, a més, aconsegueixen accentuar aquesta sintonia. I amb els seus temes més coneguts, perfilats correctament per a l’ocasió, tancaven una nit de tranquil·litat altisonant que deixa prou alt el llistó de l’exigència del cicle. Que ningú l’abaixi.