Pau Benítez: “El ball de bastons és una tradició molt viva”

Aquest migdia, el grup Ball de Bastons de Mataró i els Bastoners de Mataró oferiran balls tradicionals en un recorregut amb tastet de vermut

  • Marina Alaminos //Foto: arxiu
  • Dilluns, 29 Juliol 2019 08:40

Les Santes 2019, Ball de bastons

Un any més, el Vermut de Bastons torna a ser protagonista del matí del dia 29. El Ball de Bastons de Mataró, acompanyats dels Bastoners de Mataró, recorreran els carrers del centre tot mostrant una de les danses més tradicionals de Catalunya. A més, s’oferirà un tastet de vermut per a tots els que vagin a gaudir del ball.

Aquest any no balles, sinó que acompanyes musicalment el ball. Quins instruments sonen en un ball de bastons?

Sempre hem anat acompanyats de flabiols, perquè és l’instrument tradicional dels balls de bastons de Mataró. De fet, també acompanya el ball de bastons a tot el Maresme, i fins i tot a Badalona. Abans, cada músic es movia per la seva comarca i el seu espai proper, i per tant no hi havia gaire varietat instrumental, sinó que cada demarcació tenia el seu instrument insígnia.

Per què és important que no es perdi una tradició com la del ball de bastons?

És important mantenir-la perquè és una tradició molt nostra. Quan sortim a ballar a fora, abans de presentar-nos amb el nom diem que som de Mataró. I n’estem tan orgullosos perquè tenim elements que ens identifiquen, que no són ni millors ni pitjors, però són molt nostres. I el ball de bastons és una d’aquestes tradicions, i, a més, no és anacrònica. No s’està forçant que visqui perquè es feia fa 300 anys, sinó que té sentit que se segueixi fent avui dia. I ho fem perquè ens ho passem bé i a la gent li agrada veure-ho i gaudir-ne. El ball de bastons és una tradició molt viva.

Precisament actuar a Mataró ha de ser una fita molt especial.

A mi, a tota la gent del ball de bastons i a tots els músics que toquem a la festa ens fa moltíssima il·lusió participar en la nostra societat i en les seves vivències. Participem en la festa des d’un lloc privilegiat, perquè sabem com es diuen les persones que ens venen a veure, les podem mirar als ulls i ens les trobem pel carrer un dia qualsevol. És molt enriquidor.

Què hi podrem veure, al Vermut de Bastons?

Ara que celebrem els 40 anys de la recuperació de Les Santes democràtiques, una de les primeres coses se’ns van dir en organitzar el ball de bastons va ser "ostres, que bé, un acte com els d'abans". Un acte on pots anar tranquil·lament i gaudir-ne, on es busca el tu a tu. En un acte massificat no es podria fer aquest vermut. Però se celebra el 29 al matí, un dia en què molta gent dorm, i qui hi ve ho fa expressament perquè li agrada.
Se’ns permet fer una cosa de petit format i relacionar-nos amb la gent que ens ve a veure, i és molt agraït. Com a cultura, de la mateixa manera que en el seu moment es va recuperar l'Àliga o la Momerota, el ball de bastons també és un element que ens defineix i que ens pertany. Forma part del nostre ADN.

Dilluns 29 de juliol


Vermut de Bastons - Des de la plaça de Cuba amb el carrer de Cuba, 12.30 h

Recorregut: plaça de Cuba, carrer d'en Palmerola, plaça de les Tereses, carrer Sant Josep, Ajuntament, plaça de l'Ajuntament, la Riera, carrer Nou, plaça Santa Maria i plaça Gran.