Arriben els Reis: La vespra més màgica de l'any

Mataró surt al pas de Ses Majestats els Reis Mags de l'Orient amb la Cavalcada

  • Cugat Comas
  • Divendres, 04 Gener 2019 09:37

Ciutat 2017/2018, cavalcada de reis

Se li suposa a l'ofici periodístic que consisteix a descriure la realitat, en narrar el que passa donant elements d'entesa al lector: endreçant les claus del que ha de saber per tal d'explicar el què passa o ha de passar de forma que després cadascú interpreti segons cregui. Seguint aquesta màxima canònica, aquí podria acabar aquesta peça reduint l'enunciat a un esquàlid titular: avui és 5 de gener i venen els Reis de l'Orient.

No hi ha acte al calendari més consuetudinari que el de la Cavalcada ni cita més màgica a tots els efectes i en totes les llars que el miracle dels regals precisos embolicats de forma preciosista poques hores després de la desfilada triomfal de tres mags coronats. S'esdevé cada any i és com la palanca que acciona, de fet, la resta d'any festiu. Fins Reis ens diem "bon any" i a partir de Reis, el gener fa pujada.


Poden canviar les modes infantils que cap super-heroi arribarà mai a la ficció a fer el que en la realitat impostada d'inicis de gener fan possible Melcior, Gaspar i Baltasar. Seva és la màgia única dels dies 5 i 6, del dia de Reis i de la seva vigília o Nit. Tot i que per l'horari seria més aviat la vespra. Com que és nom de regust oratori ja fa bé el fet: la confiança cega en la carta manuscrita és avui en dia l'element més fefaent de creença sobrehumana que experimenta la quitxalla.

El recorregut amb els horaris de pas aproximats

Mapa Reis

Els Reis són els Reis i la prèvia en una revista que es llegeix a poques hores de la seva arribada farà bé d'anar per feina, un cop tothom sap el què. També el quan –l'horari– o l'on –el mateix recorregut de sempre– són de sobres coneguts. La Cavalcada és l'acte més coral i també la mostra més genuïna de qualsevol cosa que s'acosti al mastegat "esperit nadalenc". Milers de persones al carrer participant d'un credo, inflant voluntàriament un mateix somni.

Al llarg de la Cavalcada es repartiran 1.500 quilos de caramels sense gluten, per tant aptes per a celíacs, al llarg de la rua i les carrosses pròpies de Ses Majestats lliuraran caramels també sense sucre aptes per a diabètics.

Els Reis arriben a Mataró amb la pompa habitual, després del pròleg de diumenge passat amb l'arribada dels seus emissaris. Melcior, Gaspar i Baltasar saben que aquesta vespra (Vigília o Part de l'ofici diví que constitueix la pregària litúrgica del vespre) juguen a casa. Tot Mataró els espera. A encendre el fanalet, que ja venen!

Ciutat 2017/2018, cavalcada de reis

La innocentada de l'any

El Tot es va sumar a la tradició dels Sants innocents assegurant que la carrossa de l'Oca no sortiria a la Cavalcada per ser d'un animal.
Una de les novetats de la Cavalcada d'aquest any és l'absència d'animals de tracció, després que ho acordessin així l'Ajuntament i les entitats animalistes de la ciutat. Precisament en aquesta línia, el passat divendres 28 de desembre des de totmataro.cat es va seguir la tradició periodística de publicar una notícia falsa en el marc del dia dels Sants Innocents i es va ironitzar amb la decisió informant irònicament que la carrossa de l'Oca tampoc sortiria finalment a l'acte perquè "cosificava" a l'animal que representa.
La innocentada, que va ser la notícia més llegida de la setmana a totmataro.cat, assegurava que la festa de Cap d'Any que duu el nom de la carrossa també havia de canviar de nom.

Ciutat 2017/2018, cavalcada de reis

Més música i més color


La Cavalcada vol guanyar en vistositat

Amb la Cavalcada hi col·laboren més de 20 entitats i fins a 500 voluntaris. La presència d'una entitat xinesa és aquest any la principal novetat.

L'equip que formen Antoni Blanch, Carme Buscà i Marta Domingo tornen a dirigir tot el cicle de Reis i, òbviament, sobretot la pròpia Cavalcada. La direcció de Blanch va dotar d'un sentit, d'un relat, l'’arribada de Ses Majestats a la ciutat i òbviament aquesta es mantindrà. És la divisió en cinc grans blocs: l’obertura, el seguici del Rei Blanc, el seguici del Rei Ros, el seguici del Rei Negre i el tancament.

Cavalcada dels Reis Mags 2018

Una vegada més la música serà una de les protagonistes de la comitiva amb l’acompanyament que les carrosses de rei tindran amb grups de música africana, aràbiga i balcànica. Enguany s’afegeix el grup de música Sound de Secà que acompanyarà la carrossa del carbó.

L’efecte de color i moviment anirà a càrrec de l’escola de Dansa Asrai de Mataró, els alumnes de l’Aula de Teatre de la Direcció de Cultura, i enguany també s’incorpora una entitat representativa del col·lectiu xinès de la ciutat que portaran elements tradicionals que surten a les seves celebracions. La regidora Núria Moreno va posar en valor la implicació d'aquesta comunitat en un acte com la Cavalcada i Blanch espera que la diversitat de la ciutat "se segueixi representant en més entitats i col·lectius participant-ne".

La Cavalcada és un dels actes més multitudinaris que s’esdevenen a la ciutat i compta amb la col·laboració d’un gran nombre de persones i entitats que participen en algun moment del procés amb més de 500 implicats. Un total de vint entitats participen a la Cavalcada: les Associacions veïnals de Cerdanyola, Cirera, Vista Alegre, Camí De La Serra, Rocafonda i Pla d’en Boet, Capgrossos de Mataró, Casa de Andalucía a Mataró, Escola de Dansa Alba Hayal, Escola de Dansa Almudena Asrai, Fundació El Maresme, ONCE, Parc de Bombers de Mataró, Sala Cabanyes, Associació Catalana d'Empresaris Xinesos del Tèxtil i la Confecció, Aula de Teatre, Agrupació Musical del Maresme, ADF Serra de Marina i Equips de suport.

Ciutat 2017/2018, cavalcada de reis

El conte de Maria Català

L'escriptora mataronina és l'autora del text que els Reis llegiran als nens.
Una vegada més els nens i nenes que vagin a veure el final de la Cavalcada  podran estar ben a prop dels Reis d’Orient i saludar-los a la ja tradicional baixada a peu des de l'Ajuntament fins a la plaça de Santa Anna, espai on llegiran el conte de reis que enguany el signa l’escriptora mataronina Maria Català.
Català és una prolífica autora mataronina que el 2018 ha publicat la seva cinquena novel·la titulada 'Els amors fan l'amor'.