Sant Jordi en dilluns fa "pont festiu"

Bullici d'actes durant tot el cap de setmana, amb portes obertes a La Presó, i eclosió el dilluns, diada del llibre i la rosa

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 20 abril 2018 00:00

Cultura 2018, sant jordi
És un pont festiu, en tota regla. Dilluns és la diada de Sant Jordi però la irradiació de la jornada abraça, ja, tot aquest cap de setmana. Convertida en una de les cites més populars del calendari, Sant Jordi ha consolidat un programa d'actes extens que es modula segons el calendari i que quan cau com aquest 2018, amb el 23 d'abril en el primer dia de la setmana, condensa molta activitat en poc més de 72 hores. Un autèntic bullici festiu.
Sant Jordi és la porta oberta de la primavera perquè la ciutat s'endinsi en el laberint festiu dels propers mesos. És la jornada més transcendent per a la cultura i sobretot la lectura. És el dia nacional de la compra de llibres i les 24 hores que concentren més venda de roses, moltes provinents del mercat de Vilassar. Després de dos anys en què l'impacte de la jornada s'atenuava pel cap de setmana, les previsions de vendes són més que optimistes, tant de roses com de llibres. I, a més, la previsió dissipava, al tancament d'aquesta edició, les possibilitats de pluja després de diferents caps de setmana passats per aigua. En conclusió: Sant Jordi esclata. Del tot.

La Fira del Llibre s'allarga tres dies a la Plaça de Santa Anna: dissabte 21, diumenge 22 i el mateix dilluns 23

Llibres i roses, protagonistes

Els grans protagonistes de Sant Jordi seran, per descomptat, els llibres i les roses. Elements de regal i deferència segons la consuetud entre parelles, familiars o amics, les parades tornaran a repartir-se per tota la ciutat en el decurs de dilluns que ve. Ja abans, des de demà dissabte, hi haurà la Fira del Llibre a la Plaça de Santa Anna. Sigui 'in situ' o a les diferents llibreries, l'ocasió és propícia per avançar les compres que es puguin fer, assegurar el tret si es busca alguna edició que després pugui exhaurir-se i, també, evitar aglomeracions i cops de colze.
Tot i que els llibreters tenen estudiat que el 'boom' de Sant Jordi es reparteix en les setmanes precedent i posterior, serà durant aquests tres dies que la lectura adquirirà més estatus. Autors mediàtics, locals, alternatius, d'ocasió. També esportius, còmics, memòries. Gran moment també per a la literatura infantil: és Sant Jordi i absolutament tothom té el seu llibre esperant.

Cultura 2018, sant jordi

Portes obertes a La Presó, el futur Espai de les Arts

La Presó, obra de l’arquitecte Elies Rogent, fa jornada de portes obertes dissabte 21 d'abril, de 17 a 21 h, i diumenge 22 d'abril, d’11 a 14 h. Els mataronins podran visitar l’edifici i les mostres instal·lades en els diferents espais, i també es faran visites guiades.
Aquesta jornada de portes obertes representen una oportunitat per a visitar aquest edifici després de ser buidat i un cop fetes les primeres intervencions en la seva rehabilitació. A dins es podrà veure una exposició que explica la història de la Presó, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya el 2001, a partir de plafons, fotos i cartells. El visitant podrà saber que la Presó de Mataró (1858) va ser la primera de l'Estat espanyol que es va construir segons el sistema panòptic, que permet veure tot l'interior de l'edifici des d'un sol punt de mira, tota una innovació en els edificis penitenciaris de l’època.