El Carnestoltes dels quarantens Pellofa i Vella Quaresma

Cesc Cruzate guanya el concurs del cartell disfressant el cartell de Les Santes 2017 d'elements carnavalescos

  • Redacció
  • Dimarts, 30 Gener 2018 11:50

Carnestoltes 2018

Mataró ja està comptant els dies abans que comenci una edició especial del Carnestoltes, pel doble aniversari d'elements tan claus com la pròpia figura d'en Pellofa i la Vella Quaresma. Dos antagonistes nascuts el mateix any i la trajectòria dels quals es recordarà. El vestíbul de l'Ajuntament exposarà màscares i disfresses dels antecessors del 40è Rei del Carnestoltes i les 39 velles quaresmes històriques que han precedit a la d'aquest any es podran veure en diferents comerços de la ciutat. De fet trobar les diferents velles per botigues i establiments es convertirà en un joc familiar que també marcarà aquesta edició del Carnestoltes, que calca l'esquelet festiu dels últims anys des del Dijous Llarder fins al Dimecres de Cendra. 

Els actes de Carnestoltes començaran dissabte 3 de febrer amb el Rebombori Gitanero, organitzat per l’Associació Cultural Mestres del Gai Saber, que aprofitarà l’esdeveniment per presentar la nova figura de l’Associació, la Mulassa. La ciutat s’omplirà de festa i disbauxa fins al dimecres 14 de febrer on s’enterrarà en Pellofa XL i es donarà la benvinguda a la 40a Vella Quaresma.

Sobretot la Rua

Dissabte 10 de febrer serà el gran dia de Carnestoltes. Els actes comencen ben d’hora al matí, però l’atenció es centra en la tradicional Rua de Carnestoltes, l’acte més multitudinari de la festa, amb la participació de diverses entitats i associacions de la ciutat.  La participació a la Rua de Carnestoltes està oberta fins al divendres 2 de febrer a les 20 h. Enguany hi haurà el premi a la millor comparsa dotat amb 500 € i l’honor de participar a l’Arribada d’en Pellofa de l’any 2019; el segon premi serà de 300 € i, per últim, el premi especial del jurat atorgarà 200 €. El jurat, escollit per la Comissió de Carnestoltes, tindrà en compte aspectes com l’originalitat, el grau de dificultat en l’elaboració de les disfresses i el grau de dificultat dels elements coreogràfics.

El cartell

Carnestoltes 2018
El guanyador del 4t Concurs de Cartells de Carnestoltes de Mataró és Cesc Cruzate, mataroní de naixement i palauenc d’adopció. És dissenyador gràfic de professió i il·lustrador per vocació, treballa en la seva pròpia empresa de serveis gràfics (Habemus), des de l’any 1991.  Cesc Cruzate ha destacat que, per ell, un cartell de Carnestoltes ha de tenir: sentit de l’humor, ser un punt irreverent o crític i ser alegre. La seva idea, que podria haver estat pensada pel mateix Pellofa, va ser disfressar el cartell de Carnestoltes de cartell de Les Santes i així aprofitar que tothom el reconeix per fer un gest de complicitat simpàtic a tots els mataronins i mataronines. En el cartell es poden trobar alguns dels personatges que va posar el dissenyador Raül Roncero, autor del cartell de Les Santes 2017, disfressats i d’altres substituïts. Conjuga personatges coneguts per a petits i grans disfressats, elements particulars del Carnestoltes de Mataró, una mica de política actual i algunes petites bromes. L’autor ha volgut agrair a Raül Roncero la inspiració que li ha proporcionat.