Martirologi en els gels

Crítica del film 'Ártico', de Joe Penna

  • Joan Millaret-AMIC //Foto: cedida
  • Dijous, 06 Juny 2019 12:01

Cinema 2017/2019, ártico

El film islandès 'Ártico', dirigit pel debutant Joe Penna i interpretat pel conegut actor danès Mads Mikkelsen, ens presenta sense dilacions ni preàmbuls un home sol, sense nom, atrapat en els gels. Viu com pot, refugiat en les restes d'una avioneta estavellada, vestigis d'un sinistre aeri, i es dedica amb entrega i coratge a emetre senyals i excavar un gran SOS en les roques i la neu perquè pugui ser vist des de l'aire i rescatat.

Sobreviu metòdicament, complint un programa diari, una rutina que li permet seguir lluitant esperant la seva salvació i no sucumbir a la desesperació. I quan arriba el moment anhelat del seu rescat, l'helicòpter de socors s'accidenta i aleshores l'home oblidat en els gels haurà de fer-se càrrec de la pilot, que ha sobreviscut a l'accident, malferida i semiinconscient. Aleshores comença una soferta peregrinació de l'home arrossegant la dona en un trineu.

Mads Mikkelsen (Copenhaguen, 22 novembre de 1965) és un actor danès guanyador del premi al millor actor al Festival de Cannes gràcies a la seva interpretació en Jagten. És conegut per interpretar el paper d'Hannibal Lecter a la sèrie de televisió Hannibal; per participar en la pel·lícula de culte Pusher i en la seva seqüela; i per fer de Le Chiffre, el dolent de Casino Royale, la 21a pel·lícula de la saga James Bond.

Ártico - Joe Penna (Islàndia, 2019)

El film de Joe Penna presenta l'odissea humana de la subsistència en un entorn hostil de la forma més despullada i ascètica possible, tot a base de petis gestos, actituds i silencis. Una pel·lícula tan simple com profunda, que es serveix de la magnificència del paisatge, pura i crua naturalesa enemiga, per recalcar la petitesa i la vulnerabilitat humanes.