Portar el manifest ecologista a Catalunya

El científic mataroní Xavier Doló s’involucra en un moviment internacional que busca ampliar la base del moviment ecologista

  • Anna Galdón
  • Dimarts, 26 Febrer 2019 12:29

Xavier Doló

Conegut per ser inventor de tecnologies relacionades amb l’aigua i les energies renovables, Xavier Doló és científic ambiental. Ha treballat en la tecnologia de l’ozó i porta anys buscant i perfeccionant sistemes que millorin la relació de la ciutadania amb el medi ambient.

Però, des de fa uns mesos, la seva implicació amb el canvi climàtic va més enllà. Gràcies a un manifest ecologista firmat al Canadà fa un parell d’anys per un grup de joves, i gràcies també al Sunrise Movement (una potent organització de joves canadencs i estatunidencs que lluiten per una acció política que canviï les polítiques que aprova el Congrés dels Estats Units en aquest àmbit), Doló s’ha endinsat en la comunitat que lluita per canviar la manera de fer dels governs i les empreses.

Fer-lo present a Catalunya

Ara la idea és portar aquesta corrent al nostre país. “Vaig començar aportant idees als grups de debat que s’obrien, i ara són ells els que m’han dit què vull fer jo pel moviment. M’he compromès a dedicar-hi 10 hores a la setmana. Crec que cal portar-lo al nostre país”, explica. Per fer-ho, cal muntar un grup sense ànim de lucre que segueixi les directrius del manifest. “Als Estats Units aquests moviments fan accions com identificar als Senadors que estan a favor i els que estan en contra d’aprovar lleis verdes, perquè tothom ho sàpiga. Aquí hem de fer el mateix, i posar en valor que el que s’està defensant allà també serveix aquí.”

"El poder de la gent"

Per posar-ho en pràctica, Doló anima als consumidors a utilitzar el seu “poder”. La gent, diu, no és conscient del poder que té a les seves mans. Posa un exemple petit: “Deixar de comprar aliments que portin plàstic”, i anima tothom a implicar-se amb el canvi climàtic.

Animar-se tal com ha fet Greta Thunberg, la jove de 16 anys que lluita a Europa contra el canvi climàtic. “Ella representa el que està passant entre els adolescents. Els joves han nascut en una era en la qual tenen molta més informació. A la gent més gran no li interessa tant el canvi climàtic, però entre els joves és una prioritat. És una revolució dels estudiants, que veient les polítiques de polítics com Trump surten al carrer”, explica el científic.

Per canviar-ho, posa d’exemple el Canadà, un dels països capdavanters en lleis verdes: “Ells ja noten la pujada del nivell del mar, els efectes del canvi climàtic”, explica, i afegeix: “ara bé, les lleis són importants, però el més essencial és que el sector econòmic s’hi sumi”.