De Dòria es va desprendre de les seves preferents abans que es devaluessin

ICV-EUiA aporta nova informació al jutge que ha imputat els exdirectius de Caixa Laietana

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 02 Gener 2014 13:30

ICV Denuncia

Qui va ser director general de Caixa Laietana durant 31 anys, Pere Antoni de Dòria, i bona part de la seva família, es van “desfer” de les seves participacions preferents i deute subordinat poc abans que aquests productes financers es devaluessin. Així ho reflecteix la documentació que ICV ha presentat als jutjats de Mataró perquè s’afegeixi a la causa oberta contra l’excúpula de l’entitat. Segons denuncien els ecosocialistes, la família De Dòria va poder “col·locar” les preferents a “petits estalviadors” en un moment en què el mercat estava col·lapsat perquè van “pressionar” treballadors de les oficines.
ICV se suma a la querella que dues famílies de Mataró van interposar contra els exdirectius de Caixa Laietana per la comercialització de participacions preferents i aquest dilluns va presentar davant el Jutjat d’Instrucció número 3 de Mataró nova documentació perquè s’incorpori a les diligències judicials.

La família De Dòria

La principal acusació dels ecosocialistes és en referència a l’actuació de la família De Dòria durant tot l’any 2011, poc abans que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) fixés, el novembre d’aquell any, noves condicions per a la compra i venda de participacions preferents i deute subordinat, amb la conseqüent devaluació d’aquests productes financers. Segons ICV, l’històric director general de Caixa Laietana, Pere Antoni de Dòria (1976-2008), la seva esposa, tres dels seus fills, una de les joves i una societat de la mateixa família es van vendre les participacions i obligacions subordinades per valor de més d’un milió d’euros, just abans que tanqués el mercat intern de Caixa Laietana, suspès per la CNMV

Amb informació privilegiada

Els ecosicialistes acusen els De Dòria de disposar d’informació privilegiada i de centrifugar les pèrdues entre milers de petits estalviadors. El secretari general de la formació, Josep Vendrell, assegura que això s’aconseguia gràcies a “pressions” a treballadors de les oficines. Segons la documentació presentada als jutjats, alguns dels treballadors estarien disposats a declarar. “S’estalvien la pèrdua d’aquests diners i qui perd els diners són els petits estalviadors”, denuncia Vendrell.

Segons el líder ecosocialista, l’entitat va permetre que altres inversors importants de l’entitat van poder desprendre’s de les preferents a temps, mentre que la gent treballadora va ser qui en va patir les pitjors conseqüències. “És una elit extractiva que ha actuat de forma fraudulenta en contra de la pròpia entitat, en contra dels petits estalviadors i en contra de la ciutadania”, ha etzibat Vendrell. El secretari general d’ICV qualifica de “molt greu” l’escàndol de les participacions preferents i reconeix  Mataró n’ha estat “víctima”.

El fill advocat i la concessió d’hipoteques
La documentació que ICV ha aportat als jutjats també apunta altres possibles irregularitats comeses per l’antiga cúpula de l’entitat mataronina. Com ja es va posar sobre la taula durant la comissió d’investigació que es va constituir al Parlament per abordar aquest cas, ICV posa en dubte la transparència amb la que Caixa Laietana signava contractes amb empreses dels fills de De Dòria, com l’externalització de serveis jurídics. D’altra banda, s’adjunta també una carta d’un taxador urbanístic que treballava per a Caixa Laietana denunciant que l’entitat el pressionava perquè aprovés operacions de risc que incomplien la normativa hipotecària. Segons ICV situacions com aquesta posen de manifest que va ser la gestió dels exdirectius de Caixa Laietana la que va dur l’entitat fins a la fallida.