El complex de Telèmac (4/4)

La llei del codi o la força del dret és temporal demana discerniment, aclariment.

Blocs, apunts psicologics-complex de Telemac 4

La llei del codi o la força del dret és temporal demana discerniment, aclariment. Avançant encara més, un profund sentit d'universalitat sense perdre la particularitat.


Telèmac va lluitar per aquest equilibri junt amb la mare, Penèlope. Contra el desordre, els usurpadors, els irresponsables.

El complex de Telèmac ens pot ajudar pedagògicament a ressituar-nos millor en una època de confusió i desorientació en una societat líquida. Una frase d'Einstein pot ajudar: "El món no serà destruït pels que fan el mal, sinó per aquells que només se'l queden mirant". D'aquí cal que un mateix dins el seu metre quadrat on viu i es relaciona pugui fer tot el que pugui. Una mirada o visió global amb una acció local o concreta. I el proverbi: Qui dia passa, any empeny.

Empènyer el dia a dia, amb constància i perseverança, amb amor i no odi, amb entusiasme i desànim, amb lluita coratjosa i descoratjadora. Oposicions o contraris. Així és la vida, de contrarietats.

I un gran pedagog em diu arran d'un article:
"La libertad sola no conduce a nada grande y digno. Estos padres que no acompañan ni orientan ni animan a sus hijos se pueden preparar a sufrir el despotismo y los caprichos de sus hijos que se encuentran en la vida sin referencias a nada firme".

La psicologia profunda parla també d'altres complexos, com el d'Èdip, d'Electra, del Gavot. El de Telèmac cal conèixer-lo. La relació dels pares afecta el creixement maduratiu.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: