La piràmide de Maslow (7/10) Autoestima

Un altre esglaó necessari, és l'autoestima

Blocs, apunts psicologics-la piramide de maslow- autoestima

Un altre esglaó necessari, que no és fisiològica ni emocionalment bàsic, però per a créixer totalment imprescindible, és l'autoestima. La lluita contra el complex d'inferioritat.


Saber apreciar-se, valorar-se. No únicament veure les mancances, sinó també les qualitats, els valors. Ni massa en la inferioritat ni massa en la superioritat. Aquest gran terme mig de saviesa de sempre. I ser considerat socialment. Ara bé, tot això no cau del cel, ni hi ha miracles ni màgia. És un treball emocional interior que ningú pot fer en lloc nostre.

Aquí l'entorn té un gran pes. El domini de si mateix dona peu a la confiança. Un prestigi i una reputació. I que fàcil és perdre-ho. Per això Maslow afirma que hi ha l'aspecte negatiu que cal combatre i l'aspecte positiu que cal conrear. Tots dos tenen els seus límits. De forma breu: un gran respecte i cura d'un/a, a si mateix/a. Això demana confiança, competència. Amb altres paraules: autoestima.

Hi ha certa literatura psiquista que fa creure que tot és fàcil. La realitat és tot el contrari. Cal superar la fantasia infantil que tot cau del cel. I això ha d'entrar en els aprenentatges escolars que presenten problemes per no tenir en compte la dinàmica d'aquests processos. Hi juga un paper important el món inconscient, sigui individual com col·lectiu.
Aquests quatre esglaons són necessitats de dèficit. És a dir, si no les tenim, hi ha "un dèficit". Les quatre són vàlides per a motivar.

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: