Destrucció de les platges

Sènior: Josep Aracil i Xarrié - President d'Eurosènior

Port d'Arenys de MarEls efectes negatius dels ports esportius, "dunes a llevant i penyasegats a ponent", han servit per tenir amplis coneixements sobre el funcionament natural de les platges. La seva sorra té un comportament semblant a la dels rius. Podríem considerar que el riu de sorra de les platges del Maresme començava a la Tordera i acabava al Besòs. Quan aquest riu es va interrompre amb la construcció del port d'Arenys, i posteriorment d'altres, tot el sistema natural es va malmetre.

Aquesta situació ha malbaratat els sistemes naturals de regeneració de platges, que puntualment s'han recuperat amb transvasaments de sorra i regeneracions artificials. Les proves de construcció de tota classe d'espigons per retenir la sorra de les platges han resultat negatives. És del tot insostenible que un bé de domini públic com el de la platja, quedi supeditat als efectes negatius de l'existència dels ports esportius, que, actuant com a barrera artificial, impedeixen el moviment natural de la sorra de llevant a ponent.

És per això que els ajuntaments haurien d'exigir a la Direcció General d'Ordenació Territorial i Urbanisme i als ports afectats, l'estricte acompliment del transvasament de la sorra existent, des d'una zona amb excedents (llevant del port) cap a una altra deficitària (ponent), que fes possible restaurar les zones de platja de tota la vida.
La competència d'aquest transvasament és de la Generalitat, mentre que la regeneració artificial, amb sorra extreta dels fons marí és del Ministeri de Medi Ambient.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: