Articulaires (i 2)

Roda el Món i Torna el Mot. Per Pau Vidal.

Al rodalmot passat reproduïem les dues bestieses mes solemnes que es van escriure als mitjans sobre la qüestió, sempre peluda, de la futura llengua oficial de l’Estat català. Totes dues signades per periodistes que de tant en tant fan d’escriptors. I au, uns quants decennis d’estudis lingüístics pel forat de l’aigüera. Centenars de professionals que s’escarrassen a debatre el què i el com, que es facin fotre. L’un troba que l’oficialitat del castellà serà una “lliure elecció del poble català”, L’altra, que no veu que hi hagi cap perill en la cooficialitat perquè en cas de problemes els senyors de l’IEC sortiran, normativa en mà, a restablir l’ordre i tot arreglat. Com diria l’admirat Iu Forn, sen-sa-ci-o-nal! Però vostès ja ho saben que aquestes coses les llegeixen persones indefenses? Gent que no sap gaire de què va la cosa, una mica desorientada entre tantes veus discordants, i que només busquen algú que els aporti una mica de claror per orientar-se en el caos, si pot ser amb un missatge positiu i tranquil•litzador millor. Llegeixen això i diuen ‘Veus com no cal patir, que ho ha dit una noia que treballa a Catalunya Ràdio, oh i que a més és escriptora, eh?, bé deu saber de què parla’, i au, qui dia passa substitució empeny. Ara imagineu-vos, benvolguts companys de patiments (perquè suposo que a vosaltres també us amoïna la supervivència de l’idioma, oi? O era només per imperatiu laboral?), imagineu-vos, dic, que jo em despenjo amb un article explicant que no cal patir pel futur del periodisme, que malgrat els Ero’s, la precarietat, la becarització salvatge, el control de la informació, la rebaixa de sous i el tancament de capçaleres, no cal patir perquè les empreses són aquí, a casa, i jo no veig cap perill per a l’ofici. Vosaltres, com a membres d’una de les categories professionals més maltractades pel capitalisme, què pensaríeu? Quins amables epítets creieu que em dedicarien els vostres companys de gremi? Per cert, espero que a més de persones indefenses també el llegeixi algú del govern d’Andorra, el segon article, i que li expliqui a l’opinaire que qui està acabant amb el català no són ells, ni el govern francès, ni cap altra autoritat. És senzillament la pressió de l’espanyol, que com a llengua dominant que és (a escala internacional) tendeix a arraconar les altres, fins i tot en territoris com l’andorrà on no és oficial. Però és clar, per entendre això, cal rumiar una mica, i llegir quatre coses abans de dir-hi la teva, i remenar  bibiliografia… Ai, uix, fuig, quina mandra!

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: