Urgència i importància

Núria Radó i Trlla. Biòloga

Hi ha una frase que no sé de qui és que diu que les coses urgents no ens impedeixin fer les importants. Que divertir-nos no ens impedeixi ser feliços. Que fer dieta no ens impedeixi menjar sà. Que aprovar un examen no ens impedeixi aprendre. Una de les coses importants que té aquest país és decidir quin tipus d’economia l’ha de sostenir. Una de les coses urgents que té aquest país és decidir quines fronteres vol.

Una de les coses importants que té aquest país és decidir quina societat vol. Una societat en la que els milionaris augmentin espantosament la seva fortuna en un dels pitjors temps que es recorden o una societat on la igualtat d’oportunitats redueixi, per exemple, el fracàs escolar o permeti, per exemple, la integració de nouvinguts.

Ho diu tothom i és profecia. És urgent canviar el sistema productiu. Incentivar i diversificar el creixement econòmic, fent-lo més equilibrat i sostenible. Cal invertir en ciència. En coneixement. Cal que l’últim premi Nobel científic de l’Estat Espanyol no sigui del 1959. Perquè encara que no ens tregui de la crisi avui, invertir en R+D+i ens permetrà avançar i ens dificultarà tornar a caure sobre la mateixa pedra. Malgrat això, com deia l’altre dia Francisco José Ayala a TV3, el que inverteix l’Estat Espanyol en ciència és un desastre. Vergonyós, miserable i intolerable.

L’èxode de personal altament qualificat format amb els nostres diners i que aportaran les seves capacitats al creixement d’altres ja ha començat. I és un peix que es mossega la cua. Perdent el capital, es fa encara més difícil abordar la urgent crisi.

I el que ja no diu tothom ni és profecia. Cal invertir, també, en cultura científica. Que la ciència és cultura, com la televisió és cultura. Cultura, en negreta i subratllat. Des de l’escola, des de la ciutat, des del país. Aquella cultura que no és cap luxe. No podem vanagloriar-nos de la publicació de l’ENCODE i entrevistar el responsable a quarts d’una de la matinada, perquè no l’escolti ningú.

Sols si podem sortir d’aquest analfabetisme científic en què estem tots instal·lats, podrem valorar i afrontar aquest progrés que reclamem. Les coses urgents, sí, però, si us plau, les importants també. 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: