No és matèria de joventut

Jordi Fernàndez i Fàbregas. Enginyer Tècnic Industrial.

Un casal de joves associatiu és una entitat juvenil compromesa amb l’entorn i amb el foment de la participació juvenil a partir de diverses accions i projectes. Un esplai o un agrupament escolta és una d’aquestes entitats amb un únic projecte: l’educació d’infants. Així, es poden considerar els esplais i caus entitats juvenils, però sense negar el seu caràcter d’associació educativa.

Mataró té una oferta de casals d’estiu que, en estar subvencionats per l’Ajuntament, han acabat tenint unes característiques comunes. És tal el nivell de convergència de l’oferta que, des de fa uns anys, el procés d’inscripció és compartit. Això és gràcies al treball que ha fet el Servei de Joventut i les entitats organitzadores, principalment AMPAs. Però, com és que una activitat que bàsicament es desenvolupa en escoles i l’executen associacions de pares i mares, l’administració la gestiona a través de joventut? En el cas de Mataró, no hauria de ser l’Institut Municipal d’Educació qui vetllés per aquesta oferta?

 

Els casals d’estiu són un servei extraescolar en període no lectiu indispensable. La feina feta a Mataró des del Servei de Joventut ha servit per forjar un model d’activitat semi-pública a la ciutat, en favor de les famílies usuàries d’aquesta però en detriment dels joves. Quants projectes de dinamització juvenil equivaldrien en nombre d’hores a les necessàries per tirar endavant els casals cada any?

L’activitat que desenvolupen els caus i esplais amb els infants pot ser, en un sentit pràctic, igual o molt similar a la que s’ofereix als casals d’estiu o altres extraescolars. La principal diferència es troba en l’organització i en el motiu que empeny als monitors o caps a desenvolupar la seva tasca: Per una banda la retribució i per l’altra el compromís social. Seria de justícia que l’administració dediqués com a mínim la mateixa atenció que als casals d’estiu a les activitats que de forma desinteressada organitzen cada cap de setmana, i sovint també en períodes no lectius en forma de campaments o colònies, entitats juvenils com els esplais o els agrupaments escoltes.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: