Feliços 275 anys

Jordi Fernàndez i Fàbregas. Enginyer tècnic industrial.

El proper 24 d’abril farà 275 anys de l’acord entre l’Escola Pia i l’Ajuntament de Mataró perquè l’orde dels escolapis s’establís a la ciutat i desenvolupés la seva missió, dedicada principalment a l’educació d’infants i joves de famílies sense suficients recursos per permetre’s la seva escolarització. Poc deuen tenir a veure les classes que s’impartien a la Fonda del Pardal, al camí Ral, amb les actuals. El tarannà dels escolapis, marcat pel lema “pietat i lletres” s’ha anat mantenint fins als nostres dies, malgrat que en l’actualitat la majoria d’alumnes i professorat en pugui desconèixer el significat.

 

L’escola i els escolapis s’han anat adaptant als temps i integrant a la ciutat, permetent un creixement fins al punt de descontrol actual. Més de dos mil alumnes, de Mataró i de fora, omplen les aules dels actuals tres edificis. Quatre línies a educació infantil i primària i cinc a la secundària obligatòria, no són excessives?. Quina qualitat hi ha en l’ensenyament d’un alumne entre un centenar per curs? Podria funcionar, amb molta dificultat, si hi hagués un foment del sentiment de pertinença a l’escola, a una comunitat i a una identitat. Per fer aflorar aquests sentiments seria necessari parlar a les aules sobre qui era Sant Josep de Calassanç, quina va ser la seva obra, què és l’Orde de Clergues Regulars Pobres de la Mare de Déu de les Escoles Pies, de la història de l’Escola Pia a Catalunya i a la ciutat,... i de tantes altres coses. Actualment sembla que l’escola amagui la seva identitat. Queda evidenciat en el més nou dels edificis, el del carrer Sant Agustí, on difícilment es poden localitzar símbols que l’identifiquin amb l’obra escolàpia.Aquest diumenge a dos quarts d’una del migdia es celebrarà una eucaristia per commemorar aquest aniversari. Forma part d’un programa d’actes força complet, entre els que hi ha la recuperació de les 12 hores de bàsquet. Serà difícil trobar antics alumnes a aquests actes, ja que no se’ls ha fet arribar el programa. Segurament la millor celebració seria mirar enrere, redescobrir la institució i treballar per fer-la créixer, però cap endins.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: