Tancar la tanka al claustre

Roda el Món i Torna el Mot. Per Pau Vidal.

Per bé que aques títol podria fer pensar en les recents escaramusses estudiantils, l’únic punt de coincidència és l’espai, la universitat (al claustre de la qual es refereix el vers, tret del llibre que us vull presentar).

Sebastià Bonet és catedràtic de llengua a la UB i de segon cognom fa Espriu com a nebot del poeta que és, la qual cosa constitueix el menor dels seus mèrits. Perquè en Bonet és un humanista en el sentit més alt de la paraula, el que considera el saber com un tot al qual aspirar i del qual, sobretot, no vantar-se mi. Com que, per dir-ho finament, la saviesa li surt per les orelles, és home de modèstia proverbial, i com a exemple només diré que cada dia (cada dia del món!) dedica deu minuts a resoldre mots enreixats.

 

Els escrits domèstics del senyor catedràtic, per exemple els correus electrònics, arriben farcits de mots i expressions en llengües forasteres, i no pas per lluïment de res sinó de la mateixa manera que al sempre admirat Ronaldinho li sortien els regats: perquè no se’n sabia estar, i així nosaltres ens regalàvem la vista i compreníem que la pragmàtica i el resultat no són sempre la millor via cap al plaer.

Doncs ves per on, ara en Bonet ha donat a conèixer una faceta que no li sabíem, la de poeta. Però no de poeta d’amuntegar versos, sinó de tankes, una estrofa japonesa que, com son germà el haiku, està molt encotillada: cinc versos de cinc, set, cinc, set i set síl·labes respectivament. Tot un exercici de funambulisme líric i un repte per a ànimes que amb la facilitat s’avorreixen.

La gràcia de les tankes d’És això, més o menys (i el títol ja diu molt) és que esclaten amb el mateix humor irònic, d’elegància estripada, de l’autor: “Reps un missatge / d’un que hi entén, en tankes. Bibliografia / densa (quin pal!), en Buson / i el Takuboku. Passes”. Un bombó no apte per a paladars avesats al comú.

Casualitats de la vida, la mateixa setmana m’empasso la prosa d’un músic jove del país que ha fet fortuna amb un programa televisiu de sardanes. Engrescat per l’èxit, suposo, s’ha decidit a publicar una novel·la autobiogràfica quasi premiada. Incomprensiblement, perquè, a pesar que la història és bona i la intenció original, farcir el text de quelcoms i negacions hipotàctiques (“Mai no ho hauria dit”) al costat de barbarismes i calcs flagrants del castellà (tufejar a, agenciar, pèsam, muntar un pollastre) desprèn pedanteria: saber que tens talent però també massa pressa per polir-lo. Exactament allò que el catedràtic no faria.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: