La casa fantasma

Roda el Món i Torna el Mot. Per Pau Vidal

“Benvolguts subscriptors i benvolgudes subscriptores [la correcció política que no falti, sobretot]: el Govern de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han ratificat la proposta de dissolució de la Casa de les Llengües […]. Per això està previst que finalitzi la nostra activitat al butlletí electrònic al qual esteu subscrits.

Ha estat una gran alegria compartir amb vosaltres la nostra feina i veure com dia rere dia ereu més els que en seguíeu. Volem agrair-vos de tot cor la vostra col·laboració i l’interès que ens heu mostrat”.

 

I així se n’ha anat al garet un projecte que feia molt bona cara i que al començament ens va fer molta il·lusió, si més no als amants de les llengües en el sentit més ampli. Després es va veure que la cosa no engrescava tant a tothom, perquè hi havia obstacles pressupostaris i arquitectònics que no la deixaven acabar de néixer. De fet, no ho hem acabat de saber mai, si Linguamón (que és l’altre nom que tenia, i de fet el que usàvem col·loquialment) va néixer realment, perquè de coses ja en feia (no gaires, tampoc): ara una exposició aquí, ara una trobada allà… I el butlletí electrònic, és clar.

Però una seu pròpia, aquell edifici que s’havia d’obrir (no hem aclarit mai si de nova planta o reformant la preciosa fàbrica de Can Ricart, al Poblenou barceoní), no l’hem vist mai. Hi ha qui diu que en realitat en feia més d’activitats, perquè se sentien anuncis a la ràdio i cartells amb els logos de la casa en espectacles i coses així, però després, quan burxaves, senties sempre els mateixos noms, els mateixos personatges, sovint mediocres, de vegades ni tan sols relacionats amb la matèria en qüestió, una mica com passa a tevetrès amb els concursos sobre llengua, que quan els veus penses que com és que sempre hi posen un noiet simpàtic però que de llengua en sap tant com de cuina o de cançons, per comptes d’un filòleg eixerit, que bé n’hi deu haver algun, oi?

Els mateixos personatges, deia, que curiosament ja sents embolicats en molts altres saraus, i programes, i muntatges de tota mena, i que sempre són de la corda dels que manen (i mai de la teva). I al final et venia la sospita que en realitat no fos sinó una menjadora més pels molts, masses, que només aspiren a obtenir calers i notorietat aprofitant les coneixences, les velles amistats, les fidelitats… Una cançó que ja ens sabem de memòria, i que ens agradaria que a la futura Casa de les Llengües, si és que mai n’ha de funcionar cap, no es repetís.

Mentrestant, Casa de les Llengües, descansa en pau.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: