Els serveis públics

Jordi Fernàndez i Fàbregas. Enginyer Tècnic Industrial

El transport públic no ha de ser lloat o qüestionat exclusivament per qüestions de cost sinó per la seva funció social, com qualsevol altre servei de caràcter públic. Els dies posteriors a la publicació de les noves tarifes comencen a aparèixer enginyoses campanyes en contra d’aquestes, promovent, entre altres, actes vandàlics com viatjar sense bitllet.Són poques les campanyes d’usuaris reclamant i proposant millores, més enllà de l’euro amunt o avall que pot costar tal títol o tal altre. I n’hi ha moltes de millores. Per exemple, personalment trobo d’escàndol que un títol com la T-Trimestre de 6 zones, el títol més car de les tarifes de l’ATM i que actualment costa 385 euros, sigui un tros de cartolina que pel propi ús es malmet abans de finalitzar el seu període de vigència. Si es vengués en suport de plàstic i es canviés el sistema de validació no només no es malmetria sinó que podria ser reutilitzable. Altres debats que podrien aportar els usuaris serien el canvi dels tipus de títols, la implantació d’un model tarifari per distància real recorreguda...

Mataró no s’escapa d’aquest debats. El fet de pertànyer dins la zona d’integració tarifària de l’ATM és d’esperar un increment del cost del bitllet senzill. El que s’hauria d’analitzar és si continua complint amb la seva funció de servei públic. Per això el que caldria lamentar és que hi hagi zones de la ciutat, com polígons industrials o l’àrea del Tecnocampus, sense servei. Previsiblement hi haurà disminucions en l’actual servei. Caldria plantejar també en aquest cas un canvi de model. Mataró Bus ha deixar de ser un servei d’àmbit local per ser supramunicipal, crear una xarxa sobre línies interurbanes que connecten la capital del Maresme amb, per exemple, Argentona. Actualment existeixen moltes duplicitats, caldria revisar-les i assentar les bases d’un nou model més eficaç.

És així com caldria reduir la despesa pública i no només en qüestions de transport, sinó en qualsevol altre tipus de servei públic, incloent la pròpia estructura de l’administració.  

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: