100 habitants

Oriol Ruiz. Físic.

Imagineu-vos que Mataró tingués només 100 habitants, si aquest fos el cas, tindríem aproximadament uns 15 conciutadans, d’edats compreses entre 0 i 16 anys i que per tant encara no s’han incorporat al mercat laboral. Uns altres 17 habitants serien persones més grans de 65 anys, la majoria evidentment ja retirades. Entre aquests dos grups trobaríem l’anomenada població activa, la que està en edat de treballar, que serien unes 68 persones. Dins la població activa, desgraciadament hi ha una taxa d’atur molt alta, que extrapolat a aquest cas concret correspondria a unes 13 persones, una altra part de la població activa estaria dedicada a treballar directa o indirectament per les diferents administracions públiques, més o menys unes 10 persones.

 

En resum, a la nostra hipotètica Mataró de 100 habitants, menys de la meitat dels ciutadans, uns 45, haurien de ser capaços (i de fet ho són) de generar els recursos per sostenir el conjunt de la comunitat. Evidentment que aquesta és una anàlisi molt simplista de la realitat a la nostra ciutat, però a mi personalment, aquests números senzills, em serveixen per tenir una idea del lloc i la manera com vivim. I em fan pensar que tot i que sovint les notícies que veiem diàriament ens poden portar al desànim, si ho mirem en conjunt i amb una mica de perspectiva, sembla que fins ara no hem fet les coses tan malament.

Però el món no s’atura, i això vol dir que encara que el nostre sistema hagi funcionat bé fins avui, res ens assegura que necessàriament ho hagi de fer en el futur. De fet tenim signes clars que no és així, i són tantes les variables que afecten les nostres equacions, demografia, creixement econòmic, distribució de la riquesa... que segurament ens haurem d’acostumar a revisar-lo més sovint.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: