La wikinomia i el treball 3.0 (Capítol 1)

Francesc Font. Article d'opinió

Opinió, francesc font-wikinomia

Molta gent associa l’èxit de la wikinomia (economia col·laborativa que comparteix, actua globalment i sense jerarquies ni intermediaris utilitzant la tecnologia com a base), a l’auge d’internet i les noves tecnologies. Sorprèn veure com en molts casos no ha estat així, essent l’èxit de la wikinomia una victòria indirecta, encara que una victòria, sobre els models tradicionals i que ha estat imposada per descart, per eliminació i per una crisi en què al final ha primat el que és eficient i econòmic. Vegem-ne alguns exemples:

1) Comerç electrònic: no es pot dir que s’hagi carregat el model tradicional, sinó que suporta molt millor la crisi. El seu creixement ve per descart i eliminació, en ser un sistema de distribució més barat, flexible i personalitzat que la botiga física.

2) Sector financer: mentre a nivell mundial i des que va esclatar la crisi el 2007 s’han tancat multitud d’oficines financeres, la banca per internet no para de guanyar quota de mercat, aliena a la crisi.

3) Sector editorial: no va ser fins que va arribar la recessió econòmica que va començar el declivi de forma pronunciada. En canvi el llibre digital creix, la crisi no l’ha afectat, ans al contrari, ja que permet llegir a molt menor cost.

4) Educació: no és cap secret que la formació presencial s’està veient superada per models de formació avançats molt més econòmics, eficients i flexibles, gràcies a la tecnologia.

Com aquests exemples podríem posar-ne molts més, però en tot cas és obvi que la wikinomia s’està obrint passos de gegant empesa pel meteorit de la recessió econòmica que està permetent el gran canvi.

La pregunta és: com està afectant la wikinomia a la feina? L’avanç sens dubte està sent espectacular, encara que a un ritme menor que en els altres sectors. Els motius? La rigidesa laboral d’alguns països i empreses i una superior aversió al canvi quan es tracta de canvis professionals.

En pròxims articles valorarem els avantatges de la wikinomia i el treball 3.0 on veurem que la destrucció creativa ens condueix a una nova era on sortiran fantàstiques oportunitats per a empreses i professionals.
Abans de parlar d’aquests canvis i oportunitats  us convido a professionals i empreses a fer-vos la següent pregunta: Vull ser protagonista o víctima del canvi d’era?

ceo de nubelo.com