La taronja, una de les millors fruites per consumir a l’hivern

La taronja és una de les fruites més consumides a l’hivern, ja sigui en suc o sencera

  • AMIC - Redacció // Foto: cedida
  • Dilluns, 02 Desembre 2019 11:11

Instagram Tot a taula 2018/2019, taronges

Segur que no és la primera vegada que sents a dir que augmentis el consum d'aquesta fruita quan s'apropen els mesos de fred. La taronja és una de les fruites més consumides a l’hivern, ja sigui en suc o sencera. De tots és sabut que una de les principals qualitats que té és l’alta presència de vitamina C. Aquesta substància orgànica estimula les nostres defenses a la vegada que és un poderós antioxidant. Una taronja mitjana o un got de suc cobreixen gairebé el 100% de les necessitats diàries del nostre organisme de vitamina C, que es xifren en 60 mil·ligrams per a una persona adulta.

D’altra banda, la vitamina C augmenta de manera notable l’absorció de ferro, de manera que el consum de taronja és també indicat en estats d’anèmia.

Altres propietats

La taronja també té abundància d’àcid fòlic, una vitamina que resulta imprescindible en els processos de divisió i de multiplicació cel·lular durant els primers mesos de gestació. Aporta, a més, una quantitat significativa de fibra, la major part de la qual es troba en la polpa blanca que hi ha a sota de la pell i entre els grills. Es tracta d’una fibra soluble que reté l’aigua, per la qual cosa el consum de la taronja, sobretot si es consumeix sencera, afavoreix el trànsit intestinal a la vegada que ajuda a disminuir l’absorció de greix i té un efecte saciant.

A més a més, pel seu contingut en potassi, la taronja és un aliment molt indicat per als esportistes, ja que ajuda a reposar els minerals que es perden amb l’activitat física. Juntament amb el potassi, la taronja té un alt contingut en aigua, la qual cosa confereix a aquesta fruita un especial efecte diürètic.

Per últim, la taronja és escassament energètica, amb una proporció de 36 calories per cada 100 grams. Cal tenir en compte, però, que les varietats de taronja més àcides poden produir molèsties i trastorns gàstrics.

La costa mediterrània és una de les grans productores mundials de taronges, especialment el sud de Catalunya i el País Valencià. Les taronges valencianes són un fruit que trobem sobretot a l'hivern, quan es concentra el gruix de la seva recol·lecció, però de taronges podem trobar-ne també a l'estiu. A Catalunya, les principals zones de conreu d'aquest cítric es troben al Baix Ebre i al Montsià.