Imprimir aquesta pàgina

Secrets i mentides

"Petra", de Jaime Rosales (Espanya, 2018)

Cinema 2017/2018, petra

Després de passar pel 71è Festival de Canes en la secció Quinzena de Realitzadors, Petra, del barceloní Jaime Rosales, arriba a les nostres cartelleres. Amb un guió de Clara Roquet, Michel Gaztambide i el mateix Rosales, Petra és una turbulenta tragèdia familiar que es forja a partir del moment en què Petra (Bárbara Lennie), després de la mort de la seva mare, inicia la recerca de la figura absent d’un pare desconegut. D’aquesta manera, Petra s’endinsa en el tèrbol món domèstic d’un reputat artista internacional, Jaume (Joan Botey  –debut sorprenent d’un actor no professional–), casat amb Marisa (Marisa Paredes), i pares d’en Lucas (Alex Brendemühl).

Aquesta pel·lícula, parlada també en català, està organitzada per capítols, amb un enunciat explicatiu del contingut, però mantenint una cadència desordenada, gens lineal, a la manera d’un trencaclosques.

Aquesta estructura de peces soltes que acaben encaixant, i separades entre elles per grans el·lipsis temporals, encomana una temperatura freda i desdramatitzada al film, un to glacial que ve reforçat també pel timbre monòton i somort de les converses. Destaca també el film de Rosales per una posada en escena gens intrusiva, de gran distinció, que fa gala d’una mesurada precisió amb una càmera sempre en constant moviment, a base de suaus desplaçaments, els quals teixeixen elegants circumloquis sobre els personatges.

'Petra' - Jaime Rosales - 2018