Imprimir aquesta pàgina

La rebel·lió de les màquines

Autómata. Gabe Ibáñez (Espanya, 2014)

Cinema 2014/2015, critica-automata
“Autómata” és un film futurista sota producció búlgara-espanyola i parlat en anglès d’eficient factura tècnica i cara realització. Aquest film de caràcter fantàstic distòpic on es respira l’ambient hostil dels films post-apocalíptics, amb un món desertitzat i mort que s’ha aconseguit frenar al llindar de la mateixa ciutat, apareix excessivament deutor en la seva arrencada de tot un clàssic del gènere com “Blade runner” amb el disseny d’una megalòpolis xopa sota una pluja persistent.

L’eix central del film gira al voltant de la relació dels humans i els robots sota el paraigua d’un tema tan tipificat com el de la revolta de les màquines que supera els límits de la intel·ligència artificial. Així, el protagonista, Jacq Vaucan, un agent d’una asseguradora interpretat pel mateix Banderas, intenta esbrinar perquè alguns robots semblen suïcidar-se o patir transformacions en la seva estructura que els porta a trencar alguns preceptes de la robòtica.

“Autómata” és una correcta, entretinguda i vistosa proposta que es malmet en alguns moments per un excés d’afany de transcendentalitat. Cal agrair-li en el seu haver la meritòria renúncia al devessall anestesiant dels efectes digitals, pecat original del gruix del cinema fantàstic del moment, i, alhora, conservar l’encant mecànic i artesanal del disseny dels robots creats per a l’ocasió que incorporen fàcilment un aspecte humanitzador.”