Un manifest per salvar la costa del Maresme

La plataforma ciutadana Preservem el Litoral impulsa el Pacte pel Litoral del Maresme, per aconseguir compromisos socials i polítics davant la preocupació per les perspectives de futur de l'entorn costaner

  • Redacció // Fotos: cedides/ACN
  • Divendres, 26 abril 2019 13:29

Maresme 2017/2019, salvar costa maresme

"La costa del Maresme pateix una degradació alarmant". Amb aquestes paraules, la plataforma inicia la carta sobre el manifest que preveu frenar aquesta colpidora realitat. "La regressió de les platges i del delta de la Tordera i el perjudici a les infraestructures costaneres són només un senyal, potser el més visible, de la preocupant situació del nostre litoral", continuen.


Segurament els qui porten més anys davant del mar són més conscients dels enormes canvis que ha sofert la costa en les últimes dècades, guiats per una fam creixent de l'economia i sense pensar gaire en l'impacte que tindrien en el nostre medi. En una franja de 50 quilòmetres, per exemple, hi tenim fins a cinc ports esportius, entre altres ocupacions. Per culpa d'aquests ports, "s'han alterat greument els corrents marins i s'han desfigurat morfologies paisatgístiques", senyalen. Acompanyats de males pràctiques nàutiques i un excés de trànsit de persones, també s'han vist afectats hàbitats com el de la posidònia (planta aquàtica endèmica de la Mediterrània) i s'han provocat desequilibris en els sorrals submarins.

La gran ocupació a la zona de la costa del Maresme ha anat acompanyada d'una planificació urbanística que ha degradat i artificialitzat la costa, i que ha perjudicat no només el paisatge, sinó també altres aspectes que no apreciem a primera vista o no s'han tingut en compte, però que passen factura al terreny. La impermeabilització, soterrament i canalització de rieres, per exemple, ha comportat la reducció de les aportacions de sediments i aigües de les conques.

Preservem el Litoral
Portem dècades de fracassos en la política de regeneració de platges

També es veuen afectats sectors com el pesquer, que està directament relacionat amb l'estat de l'ecosistema marí, el qual ha estat alterat progressivament, juntament la regressió dels alguers, sobretot per les intervencions de regeneració amb dragues i espigons.
D'altra banda, també cal sumar-hi les conseqüències del canvi climàtic planetari, que entre altres coses comporten la pujada del nivell del mar i l'increment de la virulència dels fenòmens meteorològics.

Qui és qui?                    
La plataforma ciutadana Preservem el Litoral va néixer el juliol del 2015 i està integrada a la coordinadora Preservem el Maresme, formada per tècnics ambientals, professionals del sector pesquer, ciutadania organitzada i organitzacions i entitats cíviques amb implantació a tota la comarca. El Pacte pel Litoral del Maresme,  que proposa "repensar el litoral que volem", està signat, i per tant s'hi comprometen una quarantena, entre ells ciutadans, molts científics, institucions i organitzacions.

Maresme 2017/2019, salvar costa maresme

Frenar el desastre

Davant aquesta situació d'alarma, el ministeri per a la Transició Ecològica vol tirar endavant el pla d’actuacions conegut com a “Informe Técnico de Estrategia de Actuación en el Maresme”, però des de Preservem el Litoral alerten que amb l’extracció de sorres del fons marí i la modificació de la morfologia del litoral i dels corrents amb la construcció d’espigons, tal com proposa el pla, no n'hi ha prou i obvia molts punts importants. "No valen les dinàmiques de sempre, que hipotequen el futur del nostre litoral, sinó el treball rigorós, consensuat, multidisciplinari i obert a la ciutadania; és a dir, un procés de democràcia responsable", sentencien.

D'aquesta manera, la plataforma es compromet a treballar activament en el Pacte del Litoral del Maresme, que preveu, entre altres coses, redissenyar o aturar projectes d'infraestructures i plans urbanístics que puguin tenir impacte damunt els recursos, la línia litoral o l'increment de demanda d'aigua; exigir a RENFE i ADIF processos participatius en els projectes de protecció de la xarxa de ferrocarril de la costa; implementar mesures urgents i programes de reducció de residus i repensar les actuals actuacions de neteja de platges; estudiar la implantació de noves experiències de pesca sostenible, i preservar els elements patrimonials, edificis, béns i elements locals que formen part de la identitat comarcal i que estan amenaçats per una aplicació indiscriminada de la llei de costes.

També es proposa la creació d'una Taula Interdisciplinària del Litoral del Maresme, la qual es compromet a debatre i dissenyar una nova política de gestió del litoral amb una visió global interdisciplinària i amb la participació dels diversos agents del territori i del món científic i tècnic.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: